U SKUPŠTINI SE SVAKODNEVNO KORISTE SVE PROSTORIJE, OSIM JEDNE: Salon pod ključem, otvara se samo u posebnim prilikama (FOTO)

S.S.R.

25. 02. 2023. u 09:15

SAMO jedna prostorija u Skupštini Srbije ne koristi se svakodnevno, već je rezervisana za posebne prilike i sastanke predsednika parlamenta sa zvanicom svog ranga.

У СКУПШТИНИ СЕ СВАКОДНЕВНО КОРИСТЕ СВЕ ПРОСТОРИЈЕ, ОСИМ ЈЕДНЕ: Салон под кључем, отвара се само у посебним приликама (ФОТО)

Novosti

U pitanju je Salon kneza Pavla, na prvom spratu zdanja, koji se otključava i za razledanje prilikom obilaska Skupštine Srbije. Ovo je, u velikoj konkurenciji, uz biblioteku najlepša prostorija u Skupštini. 

Diplomatski salon je po mnogo čemu zanimljiv. U njemu se nalazi luster težak 205 kilograma od pozlaćene bronze, sa 36 sveća, koji se na plafonu nalazi od 1936. godine. Do 2000. godine ovde je bio nameštaj od slonovače, ali je u petooktobarskoj noći ukraden i nikada nije vraćen. Po slikama, napravljen je novi nameštaj istog izgleda.  Na zidovima su portreti dinastija Obrenović i Karađorđević. Arhitekta Nikola Krasnov projektovao je mobilijar za Skupštinu, nameštaj i svetiljke (danas ih je sačuvano oko 600 autentičnih i dalje se nalaze na zidovima).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)