TRAŽE DA SE I PRIŠTINA PRIKLJUČI OTVORENOM BALKANU: Američka komora uputila poziv tzv. Vladi Kosova

M.S.

24. 03. 2023. u 11:41

AMERIČKA komora u Prištini zatražila je od vlade privremenih prištinskih institucija da se tzv. Kosovo pridruži inicijativi Otvoreni Balkan.

ТРАЖЕ ДА СЕ И ПРИШТИНА ПРИКЉУЧИ ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: Америчка комора упутила позив тзв. Влади Косова

Foto: Tanjug

Istovremeno, pozdravila je dogovor o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine postignut 18. marta u Ohridu.

Kako su istakli, veruju da će sporazum otvoriti mogućnosti za ekonomski razvoj obe strane, unapređujući razmenu dobara i usluga.

- Američka komora ponavlja poziv tzv.Vladi Kosova da se pridruži inicijativi Albanije, Severne Makedonije i Srbije za zajedničko regionalno tržište - navedeno je u saopštenju Komore.

Kako se navodi, Vašingtonski sporazum potpisan 4. septembra 2020. godine predviđa da će se "obe strane pridružiti 'Mini šengenu', koji su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine i u potpunosti će iskoristiti prednosti iz njega".

Američka komora je takođe pozvala Beograd i Prištinu da ispoštuju ranije preuzete obaveze za ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, ukazujući da će razvoj saobraćajne infrastrukture omogućiti slobodu kretanja ljudi i robe, kao i slobodu pružanja usluga, čime će se poboljšati mobilnost preduzeća i zaposlenih u Otvorenom Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda