ŠAMPIONI SAMO U PALJENJU CRKAVA: Na osnovu čega je Hovenijer Prištini odao priznanje za verske slobode

E. V. N.

25. 03. 2023. u 08:04

ČAST da se pridružim porodici američke ambasade u Prištini na večeri, iftaru povodom svetog meseca ramazana. Kosovo ostaje šampion verskih sloboda, jedne od mnogih važnih vrednosti koje dele naše dve zemlje.

ШАМПИОНИ СAMO У ПАЉЕЊУ ЦРКАВА: На основу чега је Ховенијер Приштини одао признање за верске слободе

Foto: Tanjug

Ovu poruku postavio je na "Tviteru" američki ambasador na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer, objavljujući fotografiju sa događaja na kojem se i obratio okupljenima. Možda je pomislio da je ovim dvema šturim rečenicama zadovoljio znatiželju pratilaca na društvenoj mreži, a zapravo je otvorio ključna pitanja. Za početak, čime je lažna država zaslužila titulu "šampiona verskih sloboda" i koje su to "zajedničke vrednosti" koje dele Vašington i Priština.

O tome kolike su verske slobode i prava najbolje pokazuje crna lista ataka na vernike i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koja se aktivnostima albanskih ekstremista ažurira gotovo svakodnevno. Samo tokom prošle godine i u prva tri meseca 2023. registrovano je 39 većih napada, provokacija, nasrtaja na crkve, nadgrobne spomenike, parohijske domove, crkvene kancelarije... I po pravilu taj talas nasilja se obrušava na naš narod i Crkvu na zadušnice, pred Vidovdan, Božić, Uskrs, na skoro svako "crveno slovo".

U SAD, opšte je poznato, imovinska pitanja su sveta, pa bi možda američki zvaničnik odustao od dodele šampionske titule da se bar malo udubio u "vrednosti" koje u ovoj oblasti baštini Priština, a to se najbolje vidi u slučaju Dečana. Drevnom srpskom manastiru punih sedam godina vlasti u lažnoj državi ne vraćaju imovinu, uprkos odluci ustavnog suda tzv. Kosova koji je to naložio pravosnažnom presudom.

Foto: D. Milovanović

Za to vreme u Prištini je promenjeno pet vlada i dva predsednika privremenih institucija, ali niko nije sproveo u delo pomenutu odluku koja precizira da se zadužbini srpskog kralja Stefana Dečanskog vrate 24 hektara zemlje, za šta se, bar na rečima, zalažu i ambasadori Kvinte na Kosovu i Metohiji, uključujući, valjda, i Hovenijera. Svetinji je 1946. oduzeto više od 700 hektara zemljišta i šume, a tu odluku komunističkih vlasti u Prištini "poštuju", jer im ide u prilog.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ističe da je Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu", ali odbija da primeni pomenutu presudu i tvrdi da ta zemlja pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iljirija", odnosno da nikada nije pripadala SPC.

U poslednjih 15 meseci na meti vandala i ekstremista, koji u pohod često kreću i osokoljeni zapaljivim izjavama iz Prištine, na meti su bile crkve u Klokotu, Prizrenu, Vitomirici, Zubinom Potoku, Kosovskoj Kamenici, Uroševcu... Rušene su ograde, skidane zastave SPC, kraden novac... A Srbi koji su hteli da zapale sveće najmilijima iznova su pronalazili srušene nadgrobne spomenike.

Patrijarh Porfirije na prelazu Merdare/Foto Novosti

Koje je to vrednosti i verske slobode uočio Hovenijer, na primer, u odluci Prištine da patrijarhu Porfiriju ne dozvole da pređe Merdare?! Poglavaru SPC nije bilo dozvoljeno da pred Božić ode u Pećku patrijaršiju i ovaj veliki pravoslavni praznik provede sa vernicima na KiM. Koliko je poena lažna država dobila kada je bivši pripadnik KBS zapucao na Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića i naneo im prostrelne rane kada su se na Badnji dan vraćali kući sa badnjakom? I koje se to slobode promovišu cepanjem umrlica, hapšenjima zbog pesama na Gazimestanu, zabranom vernicima da idu na liturgije?!

I da li je Džefri Hovenijer zadovoljan brojem "lajkova"...

Foto: Novosti

KRALI I IKONE

TOKOM pogroma, 2004. godine, u napadu Albanaca na Srbe, njihovu imovinu i kulturnu baštinu uništen je i 41 pravoslavni duhovni objekat, među kojima i 19 spomenika prve kategorije. Spaljene su i Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneska), Prizrenska bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, Crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič. Ukradeno je ili uništeno oko 10.000 fresaka, ikona, putira, nestale su knjige krštenih, venčanih i umrlih. 

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)