PREGOVORI O OVLAŠĆENJIMA ZSO IZ POČETKA? Posle kraha poslednje runde, briselska administracija sprema egzotičnu ideju

M. Stanojković

17. 05. 2023. u 16:00

UZALUDNI osmočasovni razgovori u Briselu pokazali su da Priština ne želi ni po koju cenu da formira ZSO, ali zato se u diplomatskim kuloarima pojavila ideja da se o Zajednici srpskih opština pregovara od početka! Naime, postoji zamisao da se opet raspravlja o njenim nadležnostima, koje su definisane i potpisane 2013. i 2015. pod patronatom i garancijama EU.

ПРЕГОВОРИ О ОВЛАШЋЕЊИМА ЗСО ИЗ ПОЧЕТКА? После краха последње рунде, бриселска администрација спрема егзотичну идеју

Foto: Tviter/@PetkovicPetar

Sve ovo dolazi posle skandaloznog ponašanja Besnika Bisljimija, koji je, na sastanku sa šefom srpskog pregovaračkog tima Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, glumatao da ne zna šta je to ZSO i upadicama pokušao da obesmisli dijalog i isprovocira predstavnike Beograda.

Optužujući srpsku stranu da krši dogovore od 27. februara, Kurti je juče poručio da je "kosovska strana zainteresovana da se sporazum primeni u celini, a ne samo član 7 koji se odnosi na formiranje ZSO i da je Bisljimi to jasno stavio do znanja na rundi dijaloga u Briselu":

Petković je i juče, kao i neposredno posle sastanka u Briselu, poručio da je jasno da Priština nema nameru da konstruktivno razgovara ni o ovoj, ali ni o drugim temama. On je istakao da je poslednji čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio sprečen u jasnoj nameri da destabilizuje region:

- Kurti se najblaže rečeno šegači i smeje u lice svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da Kurti minira dijalog i uvodi ga u stanje kliničke smrti, za šta ima podršku pojedinih država Kvinte.

- Pokušaće da nas nateraju da ponovo uđemo u pregovore o samoj suštini o tome kako će ZSO izgledati, koje će joj biti nadležnosti. Nezvanično, u diplomatskim krugovima se govorilo da se priprema predlog evropskih posrednika da u jednom trenutku okupe stručnjake sa naše i prištinske strane i da ih "zatvore u nekoj vili", a da bi Rim bio domaćin skupa, kako bi se tamo pregovaralo sve dok se ne dogovore. Onda bi se organizovala donatorska konferencija, na primer u julu, gde bi se prikupila neka sredstva čija bi se primena odložila do trenutka kada se postigne sporazum u skladu sa EU predlogom.

Da se sve vreme pokušava da se razgovori odvuku od suštine ZSO, ukazao je i nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović, koji je rekao da je bio sumnjičav još kad je EU počela da nudi Kurtiju 15 raznih modela i da razvodnjava projekat Zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)