BORELJ: Priština da suspenduje policijske akcije na severu

V.K.

30. 05. 2023. u 17:20

VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj rekao je danas, povodom situacije na severu Kosova, da se radi na održavanju hitnog sastanka na visokom nivou i pozvao Prištinu da suspenduje policijske operacije na severu sa fokusom na zgrade opština.

БОРЕЉ: Приштина да суспендује полицијске акције на северу

Foto: Printskrn

Bortelj je, u obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, podvukao da EU osuđuje najoštrije nasilje na severu Kosova.

- Osuđujemo najoštrije nasilje na severu Kosova koje smo videli proteklih dana. Nasilni akti protiv građana, medija, izvršnih organa, Kfora su appsolutno neprihvatljivi i dovode do veoma opasne situacije. EU u potpunosti podržava Kfor u ispunjavanju mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu - naglasio je on, prenosi kosovo-online.

Borelj je preneo da se jutros, još jednom, čuo sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je sinoć razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Pozvao sam obe strane da odmah preduzdmu mere za deeskalaciju. Svaka jednostrana akcija treba biti izbegnuta i mir mora ponovo uspostavljen. Kao prvu meru očekujem od (tzv.) kosovskih vlasti da suspenduju policijske operacije sa fokusom opštinskih zgrada na severu, a na drugoj strani obustavu nasilnih protesta - podvukao je .

Borelj je istakao da EU očekuje od obe strane da deluju odgovorno i da se angažuju pod hitno u dijalogu kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje bi grantovalo bezbednost i mir na Kosovu na putu ka normalizaciji odnosa.

- Radim na organizovanju hitnog sastanka na viskokom nivou. Moj zamenik generalnog sekretara za bezbednost i odbranu Šarls Fris je trenutno na Kosovu, i zajendo sa Euleksom rade na tome. U međuvremenu članice EU su infromisane o razvoju situacije. Dok razgovaramo na Komitetu za spoljen poslove se raspravklja o mogućim merama ako strane budu odbijale korake ka deeskalaciji - objasnio je Borelj.

Borelj je kazao da su strane pozvane da daju svoj doprinos saradnji i bezbednosti u Evropi i prevaziđu probleme prošlosti.

- Ima dosta nasilja, bilo je previše nasilja. Imamo dovoljno nasilja u Evropi i ne možemo sebi priušiti novi konflikt. Nadam se da će moja poruka biti saslušana i da će ljudi da se ponašaju u skladu s tim zahtevima - naglasio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)