RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

Novosti online

03. 06. 2023. u 15:03

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

Foto: Tanjug

U intervjuu za RT Balkan, Bocan-Harčenko je rekao da su „i režim u Prištini i kijevski režim u Ukrajini, marionete, kao i da su za Zapad instrument za sprovođenje politike“.

- Sada je interesantan momenat da se situacija analizira, a to je upravo što se poklapa trenutak eskalacije na Kosovu (i Metohiji) sa protestima u Beogradu. Sve se dešava u nekoliko dana i možemo samo da zaključimo da je to očigledan pritisak na rukovodstvo Srbije, predsednika Vučića i Vladu na svim frontovima. Prvi front je Kosovo (i Metohija), drugi Beograd, ili obrnuto - rekao je ruski ambasador.

- Cilj ili zadatak Zapada je promena politike Srbije, Zapadu su krajnje neophodne dve stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i naravno priznanje (tzv.) Kosova - dodao je ambasador.

Prema njegovim rečima, „i jedno i drugo ima za Zapad širok i suštinski karakter ili značenje, možemo reći geopolitičko, zato što Zapad ne može da prizna i da se pomiri s tim da Srbija svojom pozicijom protiv antiruskih sankcija, ne dozvoljava da se završi formiranje antiruske barijere u istočnoj Evropi“.

Foto D. Milovanović

Bocan-Haračenko je rekao da „Zapad hoće priznanje (tzv.) Kosova kao opravdanje svoje agresije, svojih poteza, u vreme konflikta na Kosovu (i Metohiji), i uopšte u bivšoj Jugoslaviji“.

Komentarišući situaciju da Priština po prvi put trpi neke sankcije zbog svojih poteza, Bocan-Harčenko naglašava da je to licemerje i farisejstvo.

- To da tako otvoreno i očigledno bilo koji potezi Prištine ostaju nekažnjeni, svima je jasno i to je za Zapad ranjivo mesto, i za Brisel i Vašington - rekao je ambasador i dodao da je „situacija neučestvovanja Srba na izborima i u organima vlasti povezana sa tim što Srbe obmanjuju i kategorički odbijaju da formiraju ZSO, što bi rešilo sve ove probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (119)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima