KFOR TERA KURTIJA SA SEVERA KiM: "Albanian post"objavio šta čeka Prištinu ako odbije uslove

S.S.R.

08. 06. 2023. u 11:43

AKO premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbije zahteve EU i SAD za deeskalaciju situacije na severu KiM, lično on i pojedini njegovi ministri snosiće sankcije, ali će sankcije pretrpeti i tzv. Kosovo i one će biti oštre i bez presedana u istoriji KiM.

КФОР ТЕРА КУРТИЈА СА СЕВЕРА КиМ: Албаниан постобјавио шта чека Приштину ако одбије услове

FOTO: Novosti

Ovo je juče objavio "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore, navodeći da su predviđene dve faze sankcija koje sadrže osam tačaka. Na spisku je i vraćanje severa KiM pod kontrolu Kfora, blokiranje sredstava iz SAD i EU, pasivnost međunarodne zajednice prema kampanji Srbije za povlačenje priznavanja, blokiranje integracionih procesa i eventualno isključenje Prištine iz organizacija.

Prema navodima albanskog portpala, prva faza podrazumeva zamrzavanje sredstava koja Prištini stižu iz EU, pre svega iz raznih fondova, zatim blokadu procesa vizne liberalizacije i prijema u Savet Evrope. Predviđeno je i zamrzavanje američkih sredstava i programa za tzv. Kosovske bezbednosne snage.

U drugoj fazi sankcija, kako se ističe, međunarodna zajednica će pokazati "pasivan odnos prema srpskoj kampanji za povlačenje priznavanja". Jedna od najstrožih faza sankcija biće "reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva", pre svega na severu, gde će na osnovu Rezolucije 1244 biti aktiviran poslednji dolazni kontingent od oko 1.000 novih vojnika u okviru Kfora i koji će preuzeti potpunu kontrolu nad severom, vraćajući situaciju u vreme pre 2004. kada Priština ništa nije kontrolisala na toj teritoriji. Takođe, Kurti i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja mogli bi da budu proglašeni nepoželjnim, uz opravdanje da predstavljaju opasnost po bezbednost i mir.

Nakon razgovora u Prištini i Beogradu, izaslanik SAD za dijalog Gabrijel Eskobar, juče je Kurtiju poslao još jednu jasnu poruku:

- Zajednice srpskih opština će biti. Samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom. ZSO je zahtev koji Vlada Kosova treba da ispuni. On stoji u Briselskom sporazumu, u zaključcima Saveta EU i u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije.

On je naveo da je Ohridski sporazum "veoma važan za normalizaciju između Srbije i Kosova i da naglašava obaveze obe strane".

O vremenskom roku koji je pominjan u javnosti za tri postavljena zahteva Kurtiju (deeskalacija na terenu, što skorije održavanje izbora na severu i povratak dijalogu i procesu normalizacije) i da li se radi o sredini jula, Eskobar je rekao da "sigurno neće da čeka do jula", ali da nije davao nikakve precizne rokove, te da se sve može uraditi brzo, uključujući i formiranje ZSO:

- Smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije. To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Predsednik Vučić je rekao da će iskoristiti uticaj kako bi Srbi učestvovali na izborima.

Eskobar je naveo kako se nada da će "vlada Kosova prepoznati da ima jedna posledica, a to je da okretanje leđa evropskom predlogu znači okretanje leđa EU, a tu su i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD":

- Partnerstvo SAD i EU otvoreno je za Kosovo, ali ako nastave sa jednostranim akcijama udaljavaju se od tog partnerstva.

Predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani rekla je juče da će Priština organizovati nove izbore na severu KiM ako 20 odsto birača potpiše peticiju kojom se traži glasanje.

Basket ispred kordona

DECA iz više košarkaških klubova sa severa KiM odigrala su juče ispred kordona Kfora u Zvečanu prijateljsku utakmicu u basketu, nakon što je Srbija u nedelju osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u basketu. U nadmetanju su im se pridružili i građani koji mirno protestuju kod zgrade opštine već 11 dana tražeći povlačenje prištinskih specijalaca i albanskih gradonačelnika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)