SAVET RUSKE FEDERACIJE: Glavni krivci za razulareno antisrpsko nasilje na KiM su Vašington i Brisel

Novosti online

23. 06. 2023. u 10:28

ZAPADNE zemlje provociraju zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji kako bi se pojačao pritisak na političko rukovodstvo u Srbiji, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

САВЕТ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ: Главни кривци за разуларено антисрпско насиље на КиМ су Вашингтон и Брисел

Foto: Novosti

- Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, da žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima - istakla je Matvijenko, a saopštenje je objavljeno na zvaničnom sajtu Saveta Federacije.

Ona je dodala da su direktni krivci za razulareno antisrpsko nasilje u ovoj pokrajini faktički Vašington i Brisel.

Navela je da koketiranje sa Prištinom dovodi do povećanja broja napada na Srbe, daljeg ugnjetavanja Srpske pravoslavne crkve na Kim i vraćanja prakse masovnog etničkog čišćenja.

- Samo razuman i odgovoran pristup zvaničnog Beograda i lično predsednika Aleksandra Vučića dozvoljava održavanje krhkog mira, uprkos grubim pritiscima i pretnjama spolja, pokušajima da se podstakne protestni pokret u samoj Srbiji u cilju destabilizacije zemlje pod lažnim parolama, stvaranja atmosfere neizvesnosti, uništavanja jedinstva društva i uvođenja u stanje haosa - napisala je predsednica ruskog Saveta Federacije.

Foto: EPA

Dodala je da Moskva u potpunosti podržava rukovodstvo Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, kao i čvrstog pridržavanja međunarodnopravnih osnova za rešenje kosovskog problema.

- U ovom teškom periodu pružamo rame našim kolegama u Narodnoj skupštini i spremni smo da pomognemo u teškim vremenima. Pozivamo parlamentarce na Balkanu i u Evropi, sve koji ispravno razumeju suštinu onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, da odbrane pravdu i istinu i da se usprotive ugnjetavanju i agresiji - zaključila je ona.

Prethodno je portparol ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se stanje u južnoj srpskoj pokrajini pogoršava. Prema njenim rečima, samoproglašene vlasti na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem otvoreno idu ka tome da se uđe u sukob silom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (11)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)