ZBOG OZBILJNOSTI SITUACIJE NA KiM: Episkop raško-prizrenski doneo odluku o pomeranju Vidovdanskog parastosa

Novosti online

24. 06. 2023. u 17:18

KABINET Episkopa raško-prizrenskog se oglasio se nadolazećem Vidovdanskom parastosu, koji će biti pomeren, a sve zbog teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, koji su poslednji par meseci izloženi teroru i samovolji Aljbina Kurtija i njegovog režima.

ЗБОГ ОЗБИЉНОСТИ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ: Епископ рашко-призренски донео одлуку о померању Видовданског парастоса

Arhiva

Saopštenje prenosimo u celosti:

"S obzirom na veoma tešku situaciju na Kosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i osećanju potpunog odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, kao nadležni arhijerej sa punom pastirskom odgovornošću doneli smo sledeću odluku:

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine biće održan 28. marta u manastiru Gračanici nakon svete Liturgije. Smatramo da je ovakva odluka jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarno poverenje da bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu trenutno može da obezbedi kosovska policija.

Eparhija raško-prizrenska će od KFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave. Ističemo da prvi put, od završetka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, donosimo ovakvu odluku, što pokazuje ozbiljnost sadašnje situacije, ali i naše potpuno nepoverenje u postojeće institucije u Prištini, koje su, nažalost, međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine."

BONUS VIDEO: VUČIĆ: Neću da razgovaram sa Kurtijem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)