EK SANKCIONISALA LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Povučen poziv da se priključi programu vrednom 7,5 milijardi evra

Novosti online

30. 06. 2023. u 12:01

Potpisivanju Sporazumu o učešću u programu Digitalna Evropa i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana nije prisustvovao predstavnik Prištine, jer je Evropska komisija povukla poziv Kosovu da se priključi ovom programu, što je jedna od mera koje EU sprovodi zbog odbijanja kosovskih vlasti da ispune zahteve za deeskalaciju na severu.

ЕК САНКЦИОНИСАЛА ЛАЖНУ ДРЖАВУ КОСОВО: Повучен позив да се прикључи програму вредном 7,5 милијарди евра

Foto AP

Ovaj Sporazum obuhvataa saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, a u ime Srbije potpisao ga je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Kako prenosi Tanjug, Sporazum o programu EU Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom pravnim subjektima Srbije biće omogućeno učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijarde evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardu evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (55)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove