SRBI OPET BEZ MINISTARA U VLADI CRNE GORE: Milojko Spajić skoro sastavio tim po već primenjenom receptu

V. Kadić

15. 07. 2023. u 16:00

LIDER Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić, koji se sprema za useljenje u podgorički kabinet s natpisom "premijer Crne Gore", u svoj budući ministarski tim uključio je kadrove iz svoje stranke, Demokrate i manjinske partije - Bošnjačku, Hrvatsku građansku inicijativu i dve albanske koalicije i partije.

СРБИ ОПЕТ БЕЗ МИНИСТАРА У ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Милојко Спајић скоро саставио тим по већ примењеном рецепту

Foto: Novosti

U ovom trenutku obezbeđena je tesna većina od 41, od ukupno 81 poslanika u parlamentu. Prema ovoj verziji, koja je juče obelodanjena, u izvršnoj vlasti neće biti mesta za najistaknutije predstavnike srpskog naroda. Male su šanse da Spajić u "foto-finišu" pozove nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milana Kneževića, koji je samo nekoliko dana ranije poručio da neće odustati od poništavanja odluke o priznavanju nezavisnosti lažne države Kosovo, uz koju su Milo Đukanović i vlada DPS stali 2008. godine.

- Bez naše koalicije nema stabilne vlade u Crnoj Gori. Ne odustajemo od poništavanja odluke o priznavanju lažne države Kosovo u mojoj Zeti, kao i celoj Crnoj Gori - preneo je Knežević jasan stav.

U ovom trenutku traje pokušaj da se postigne dogovor sa SNP Vladimira Jokovića, što bi u

slučaju pozitivnog ishoda Spajiću donelo podršku 43 poslanika.

Govoreći o postizbornoj situaciji i položaju političkih predstavnika srpskog naroda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je problem kada vidi da u Crnoj Gori Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi - šipak:

- Imamo skoro završen proces formiranja Vlade Crne Gore. Drago mi je da Bošnjaci imaju

šest ministarstava, ali je problem da su Srbi dobili "šipak", a ima ih 30 odsto u Crnoj Gori. Imaće mesto u vladi i Hrvati sa 0,9 odsto, i srećan sam zbog toga. Imaće i Albanci, samo Srbi neće to da imaju, jer će uvek da budu "remetilački faktor".

U Sloveniji ni status manjine

SKENIRAJUĆI položaj u kojem se nalazi naš narod u državama u okruženju, predsednik Vučić je ukazao da Srbi u Sloveniji ne mogu da dobiju čak ni status nacionalne manjine.

- To je zbog toga da Srbima ne bi palo na pamet da traže neka prava za sebe. Tako je svuda. Ali, bilo bi sumanuto da se borimo protiv celog sveta. Naše je da razvijamo zemlju. Srbija je na evropskom putu i mora da bude na njemu. On je ukazao i da crnogorski predsednik Jakov Milatović nije ništa novo rekao o Srebrenici, jer su o "genocidu" govorili i Milo Đukanović i Dritan Abazović.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da to što predstavnici srpskog naroda neće biti zastupljeni u budućoj Vladi Crne Gore ne predstavlja nikakvo iznenađenje:

- Protivljenje zapadnih ambasada da predstavnici Srba ne mogu čak ni u ona ministarstva koja nisu povezana sa spoljnom politkom i bezbednosnim sektorom implicira da je sva srbofobija i mržnja koju je poslednjih 15 godina generisao Milo Đukanović verovatno bila nametnuta spolja.

On dodaje da okolnosti, pod kojima se formira vlada, nedvosmisleno demaskiraju tužnu činjenicu "okupacionog statusa Crne Gore":

- Na okupacionim teritorijama u državni aparat ulaze kvislinzi, što slobodno možemo reći i za buduće ministre ukoliko se formira vlada bez "nepodobnih Srba". Inače, nova crnogorska vlada će imati 22 ministarstva i četiri potpredsednika. Pokretu "Evropa sad", osim mesta premijera i potpredsednika vlade, pripalo je još devet resora koje će

podeliti sa svojim koalicionim partnerima. Demokrate su uz potpredsedničko mesto dobili pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet resora, albanskim opcijama dva i jedno za Hrvatsku građansku inicijativu. Novi predsednik Skupštine biće Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (13)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!