PRIVREDNICI STRADALI OD MERA UVEDENIH NA UVOZ SRPSKE ROBE: Kurtijeve odluke kritikuju i u Prištini

Novosti online

19. 09. 2023. u 14:27

MERE koje su uvedene na uvoz iz Srbije stvaraju velike probleme kompanijama u međunarodnom vlasništvu, navode iz privrednih komora.

ПРИВРЕДНИЦИ СТРАДАЛИ ОД МЕРА УВЕДЕНИХ НА УВОЗ СРПСКЕ РОБЕ: Куртијеве одлуке критикују и у Приштини

Foto: D.Z.

Predstavnici privrednih komora ističu da bi vlada lažne države trebalo unapred da razmisli o posledicama koje te odluke mogu doneti po privredu, pre nego što donese takvu odluku, prenosi portal Indeksonline.

I dalje su na snazi restriktivne mere uvoza iz Srbije.

Predsednik Privredne komore tzv. Kosova Ljuljzim Rafuna kaže za Radio Kosovan da su od ovih mera stradala domaća, ali i međunarodna preduzeća koja svoju robu izvoze preko Srbije. On kaže da je unapred trebalo da bude upozorenje o uvođenju restriktivne mere za srpsku robu.

- Stav OEK-a je bio i jeste da treba unapred biti upozorenje kada se bude odlučivalo o takvoj meri, kako bi se biznisi pripremili. Imali smo mnogo članova Komore koji su plaćali robu koju su kupili u Srbiji, jer ima mnogo stranih kompanija koje tamo proizvode, a tu robu kupuju one kompanije koje se nalaze u toj zemlji. Prošla su dva meseca otkako su preduzeća izvršila uplatu, nisu mogli da uvezu robu dok uplata nije vraćena, a to je samo po sebi predstavljalo izazov za biznise - naglašava Rafuna.

Rafuna kaže da su mnoge kompanije i vlade zemalja EU izrazile zabrinutost zbog ove situacije. To je zbog činjenice da se, kako Rafuna ponovo ponavlja, mnoge međunarodne kompanije nalaze u Srbiji i te mere se odnose i na njih.

- Postoje nemačke kompanije koje su osnovane i koje su najveći proizvođači i najveći investitori u Srbiji. Zatim su italijanski, američki i drugi proizvođači. Rekli su nam: Vaša vlada je donela meru, ali te proizvode proizvode naše kompanije - kaže Rafuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima