PRETE VUČIĆU I PONVOO HAPSE SRBE NA KOSOVU: Kurtijev režim nastavio teror, Beograd će zatražiti hitnu sednicu SB UN

M. Stanojković

21. 09. 2023. u 07:00

DOBILI smo nalog predsednika Aleksandra Vučića da krenemo sa svim pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM.

ПРЕТЕ ВУЧИЋУ И ПОНВОО ХАПСЕ СРБЕ НА КОСОВУ: Куртијев режим наставио терор, Београд ће затражити хитну седницу СБ УН

Foto AP

Kurti je krenuo u realizaciju pretnji da će "Srbi da plate i da pate". Neka nam kažu sa Zapada da li mogu da ga obuzdaju, jer ovo više nema smisla. Svi njegovi potezi imaju podršku nekoga ko javno poziva na deeskalaciju, a zapravo ga tapše po ramenu. Ko je taj neko ubrzo će se saznati, o tome će govoriti i predsednik Srbije na Generalnoj skupštini UN.

Ovo je juče poručio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, na konferenciji za medije koje je sazvao nakon što su uhapšena trojica Srba na KiM, kao i pretnji ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svečlje upućenih predsedniku Srbije, da će biti uhapšen ukoliko bez dozvole dođe u Gračanicu.

- Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtev za sazivanje sednice SB UN i kada će ona biti održana - rekao je Petković. Uhapšeni su Ilija Elezović, stariji čovek i domaćin koji je i težak onkološki bolesnik, u Zvečanu Dragan Milović, policajac, otac troje dece. Zoran Kostić star 73 godine, stric predsednika opštine Vučitrn u čijem hapšenju su učestvovali i pripadnici KEDS-a koji su navodno došli na njegova vrata da provere strujno brojilo. Kurti je taj koji želi da izazove rat.

Kako za "Novosti" govore očevici, Elezovića su Kurtijevi specijalci kidnapovali na raskrsnici kod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici. Njemu je ubrzo i pozlio, pa je odvezen u prištinsku bolnicu.

- Ne znamo još šta se mom ocu stavlja na teret - kratko je prokomentarisao Ilijin sin Nikola.

Elezovića, bivšeg pripadnika tzv. kosovske policije Dragana Milovićaa (55) kao i Zorana Kostića iz Prilužja Specijalno tužilaštvo tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Mitrovčani opisuju Elezovića kao čoveka koji je poznat kao srdačan i druželjubiv čovek.

- On je lovac, ali nikada nije učestvovao u ratu. Među prijateljima ima i Albance.

Prethodno je Svečlja poručio da bi dolazak Vučića u Gračanicu bez dozvole, dokazao "nepostojanje kosovske države" i da će od premijera zavisiti da li će mu biti dopušteno da pređe administrativnu liniju.

- Bez dozvole, zna se koje institucije se time bave. Kako mislite da neko, strani državljanin, može da uđe u Republiku Kosovo bez dozvole kosovskih institucija - rekao je Svečlja i dodao da ne veruje da je "Vučić toliko lud da dođe na Kosovo bez dozvole".

Komentarišući Svečljine provokacije, Petković je istakao da niko nikada neće sprečiti predsednika države da pomaže srpskom narodu na KiM, niti će ga njihove pretnje i provokacije ikada zaplašiti, već će se "još snažnije boriti za interese svog naroda".

Inače, Sporazumom koji definiše zvanične posete prištinske i srpske strane, a koji je stupio na snagu 2014. godine, tačno je definisano na koji način se one najavljuju. Obaveštenje za ulazak je potrebno za sledeće kategorije zvaničnika: prvu grupu čine predsednik, premijer, zamenici premijera, predsednik Skupštine i ministri unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i odbrane. Zahtev se mora uputiti najmanje 72 časa unapred, a svi eventualni prigovori moraju se poslati tokom prvih 48 časova. Drugu grupu čine svi drugi ministri, potpredsednici Skupštine, direktori kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, javni tužilac, kao i sva druga lica koja imaju fizičko obezbeđenje, primera radi verski poglavari. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 48 časova unapred, a svi eventualni prigovori tokom prva 24 časa.

Srpska lista: Ugrožava mir

KOMENTARIŠUĆI hapšenja, Srpska lista navodi da ova maltretiranja naših sunarodnika dolaze nakon Kurtijevog odbijanja da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu:

- Očigledno je da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na KiM tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa. Apelujemo na Kfor i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove