BRNABIĆ O SITUACIJI NA KiM U TIRANI: Položaj Srba nije političko, već humanitarno pitanje

Tanjug

16. 10. 2023. u 18:18

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani, gde se održava samit Berlinskog procesa, da se na skupu razgovaralo i o situaciji na KiM i o događajima 24. septembra u Banjskoj, kao i da je poručila da na KiM ne postoje osnovni uslovi za život Srba i da njihov položaj nije političko već humanitarno pitanje.

БРНАБИЋ О СИТУАЦИЈИ НА КиМ У ТИРАНИ: Положај Срба није политичко, већ хуманитарно питање

Foto: Tanjug

Na pitanje da li je bilo na nju pritisaka povodom dešavanja u Banjskoj, ona je rekla da nije bilo pritisaka, ali da se razgovaralo o tome i situaciji na KiM.

Dodala je da se razgovaralo i o dijalogu i šta je to što sledi, kao i o Briselskom sporazumu i ZSO i prošlogodišnjem samitu Berlinskog procesa, kada je Kurti u sred Berlina rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji i istakla da tada nije bilo reakcija na to.

Brnabićeva je rekla da je podsetila na sve što se dešavalo pre 24. septembra u Banjskoj, da je Kurti rasformirao multietničku policiju na severu KiM.

Predsednica vlade je istakla da za Srbe ne postoje nikakvi bazični uslovi za normalan život i da je zamolila da se o tome ne govori kao o politčkom već humanitarnom pitanju i da treba obezbediti osnovna ljudska prava za Srbe i nealbansko stanovništvo.

- Da li neko može da računa na to da se na njih ne puca i da neće završiti u zatvoru i da ih neće tući i matretirati - zapitala je Brnabićeva.

Ona je rekla da pritvori traju u proseku 21 mesec, da to nije više političko pitanje već humanitarno pitanje, kao i da je od maja, 2.000 srpskih porodica napustilo KiM.

Brnabićeva je navela da je pravo pitanje šta treba Evropa da uradi da se to promeni.

BONUS VIDEO: Jasna razlika između srpske i izraelske opozicije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)