"TO VIŠE ZAVISI OD EU": Premijerka najavila - Srbija će biti spremna za proširenje do 2030.

Tanjug

16. 10. 2023. u 18:37

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani da će Srbija svakako biti spremna za proširenje EU do 2030. godine, ali da to da li će do proširenja i doći više zavisi više od EU i evropskih internih reformi.

ТО ВИШЕ ЗАВИСИ ОД ЕУ: Премијерка најавила - Србија ће бити спремна за проширење до 2030.

Foto AP

Na pitanje kako je razumela to što je Šarl Mišle ponovo spomenuo 2030. kao datum za proširenje i da li je posle današnjeg samita optmističnija nego pre ili ne, ona je zahvalila Mišelu što na svakom regionalnom skupu govori o tom datumu i neophodnosti jačeg i jasnijeg signala o proširenju EU.

- Da li će to biti do 2030. godine, zavisi od EU i njihovih internih reformi, a mi ćemo biti spremni i nemamo nikakvu dilemu da li ćemo biti spremni ili ne - navela je premijerka.

Na pitanje kako kometariše to što je Ursula fon der Lajen rekla da oni koji budu spremni da sprovedu reforme da će dobiti pristup investicionom fondu EU, premijerka je rekla da želi prvo da ukaže da je čitav Berlinski proces jako dobar za naš region.

Podsetila je da je zahvaljujući Berlinskom procesu koji je pokrenut 2014. na inicijativu Angele Merkel uspostavljen Savet za regionalnu saradnju mladih i regionalni investicioni formum kao privredna komora ZB, kao i akcioni plan za regionalno ekonomsko povezivanje i jedinstveno regionalno tržište, transportnu zajednicu...

- To je sve rezultat Berlinskog procesa i meni je drago što ćemo danas potpisati još jedan sporazum i to je u skladu sa našim prioritetima. Verujemo u povezivanje i bolju regionalnu saradnju i povezivanje ljudi. Što se tiče novog plana za ekonomski rast ZB i dodatne investicije od čak do dve milijarde evra u okviru tog plana, mi smo već kandidovali projekte i bili prvi na ZB koji su predali kompletan portfolio projekata i nije nikakvo iznenađenje da će taj novac biti uslovljen time koliko brzo sprovodite reforme i na koji način. Mi u njih verujemo i ne bežimo od njih, jer mislimo da će dovesti do jače i administrativno snažnije Srbije, koja će biti bolje za sve građane i nastavićemo da sprovodimo reforme - istakla je premijerka.

BONUS VIDEO: Vučić na pitanje "Novosti": Imao sam važne razgovore sa Makronom o budućnosti Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)