ČEKA SE ODGOVOR OEBS-a: Petković uputio zahtev Davenportu da obezbedi angažovanje na izborima na KiM

Tanjug

04. 11. 2023. u 13:41

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS na KiM Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР ОЕБС-а: Петковић упутио захтев Давенпорту да обезбеди ангажовање на изборима на КиМ

Foto Tanjug

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka na KiM.

U tom kontekstu, Petković je naglasio da je OMIK izradio posebne procedure, usklađujući ih sa opšte prihvaćenim standardima za očuvanje ljudskih prava i sloboda i da je u svom radu sarađivao i sa Međunarodnim snagama bezbednosti (KFOR) i Misijom vladavine prava Evropske unije (EULEX), kao primarnim garantima sigurnog i bezbednog okruženja da se izborna volja građana izrazi transparentno i legitimno.

U svom dopisu, Petković je takođe podsetio na značaj poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i relevantnih odluka OEBS u delu koji se odnosi na organizovanje izbora i mogućnost građana da slobodno koriste svoje biračko pravo na AP Kosovo i Metohija.

Petković je pismo zaključio zahtevom šefu misije OEBS na KiM Majklu Davenportu da izvrši ovlašćenja data Rezolucijom 1244 (1999) SB UN kao i svoja lična ovlašćenja u svojstvu šefa OMIK kako bi se postarao da se predstojeći izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije, zakazani za 17. decembar 2023. godine, održe na Kosovu i Metohiji uz neophodan angažman OEBS i angažovanje svih relevantnih činilaca, sledeći isti model primenjen na izborima iz 2020. godine.

Na kraju pisma, a imajući u vidu zakonske rokove za sprovođenje izbornih radnji i postupaka, direktor Kancelarije za KiM je zatražio da odgovor šefa misije OEBS na KiM bude dostavljen u najkraćem mogućem roku.

BONUS VIDEO: KONTINGENT SRPSKIH LEKOVA USKORO U BOLNICAMA NA KIM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo