KURTI ODBIO LAJČAKA: Priština otkazala učešće na novoj rundi dijaloga i najavila jačanje policije i "vojske"

M. St. - D.Z.

07. 11. 2023. u 07:15

DA je prištinska strana glavni kočničar u dijalogu, ponovo potvrđuje poslednji potez premijera lažne države Aljbina Kurtija, koji je odbio poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za ponovni susret u Briselu koji je trebalo danas da se održi.

КУРТИ ОДБИО ЛАЈЧАКА: Приштина отказала учешће на новој рунди дијалога и најавила јачање полиције и војске

foto: Tviter

Istovremeno, dok "zamrzava" pregovore sa Beogradom, podgreva tenzije pretnjama da će u narednoj godini angažovati dodatnih 500 policajaca i 600 pripadnika "KBS" i da se neće zaustaviti kako na severu, tako i na jugu KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petković potvrdio je juče da je Lajčak 30. oktobra mejlom uputio poziv Beogradu i Prištini na novu rundu dijaloga, a da je na njega, naša strana odmah, 2. novembra, potvrdno odgovorila.

- Beograd je naveo da će naša delegacija doći u Brisel na razgovore s obzirom na važnost nastavka dijaloga posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sastanak u Briselu, otkazan - objašnjava Petković za Tanjug.

Petković navodi da je Priština jasno pokazala da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju, a da ostaje posvećena isključivo teroru nad Srbima.

- Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na KiM u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba.

Nakon što je Kurti odbio da razgovara, Lajčak se juče uputio u Prištinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)