ZAPAD ŠEGRT U BRISANJU SVIH TRAGOVA SRBA: Uklanjanje spomen-ploče našim vojnicima u Prištini nastavak perfidne igre Francuza i Nemaca

D.Zečević - S.Rovčanin Tomković

14. 11. 2023. u 09:42

POSLE pobede u Prvom svetskom ratu, saveznička francuska konjica nije mogla da stigne srpske vojnike koje su trčali nazad ka svojoj domovini, a danas je diplomatski stroj Pete republike praćen nemačkim galopom, zgazio sećanje na junake sklanjajući spomen-ploču srpskim vojnicima iz balkanskih i Velikog rata, sa pravoslavnog dela groblja u Prištini.

ЗАПАД ШЕГРТ У БРИСАЊУ СВИХ ТРАГОВА СРБА: Уклањање спомен-плоче нашим војницима у Приштини наставак перфидне игре Француза и Немаца

Foto printskrin SPC

Za pomeranje obeležja šira javnost je saznala 11. novembra, baš na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu, kada su se u centralnom delu počivališta videli ambasadori Nemačke Jens Rode i Francuske Olivije Gero u Prištini, a na mestu gde je bila ploča - stajala je nova na kojoj je na srpskom, albanskom i francuskom jeziku ispisano - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu". Naša, podignuta u slavu junaka stradalih u periodu od 1912. do 1918. na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-1918" pomerena je sa donje, bočne strane spomen-parka. Ovu "rokadu" je tražila Ambasada Francuske, a jedva dočekalo i sprovelo u delo gradsko preduzeće "Hortikultura".

- Promene na groblju uočio sam posle Zadušnica u nedelju 5. novembra i otišao sam da prijavim policiji iz koje su mi kazali da je izmeštanje uradilo preduzeće "Hortikulutra", po nalogu Ambasade Francuske u Prištini - rekao je sveštenik Staniša Arsić, prištinski paroh.

O ovom, još jednom pokušaju zatiranja srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, nije obaveštena Eparhija raško-prizrenska koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima, zbog čega je izrazila duboku zabrinutost.

- Ni srpska zajednica koja to groblje koristi, ni mi nismo bili konsultovani o izmeštanju spomen-ploče oslobodiocima koji su podneli velike žrtve zajedno sa savezničkim vojnicima - navodi se u saopštenju. - Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen-obeležju na pravoslavnom groblju, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima. Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama.

Eparhijska pravna služba će, kako je navedeno, razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen-ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, kako su naveli, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, kako bi ona opstala.

Foto I. Marinković

 

U našoj južnoj pokrajini nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. Od sukoba na KiM uništeno je oštećeno i oskrnavljeno 156 crkava, manastira i drugih objekata od kojih čak 61 ima status spomenika kulture, a od toga 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju. Pokradano je preko 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Uništili francuske grobove

NA starom groblju u Đakovici bilo je osam spomenika francuskim vojnicima koji su 1918. godine zajedno sa našima oslobađali Srbiju. Ti grobovi, kao i srpski su uništeni bagerima albanskih preduzeća 1999. godine posle sukoba na KiM, a kada je na čelu Unmika bio Francuz Bernar Kušner. Sadašnji ambasador Francuske Gero nije, iako mu to ulazi u diplomatsko zaduženje, tražio da se obnove spomenici njegovim sunarodnicima, što bi bila bolja ideja nego pomeranje ploče stradalim srpskim vojnicima.

Takođe, uništeno je i oštećeno oko 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na 50 ne postoji nijedan čitav spomenik, a čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. Počivališta su pretvorena u deponije, nepristupačna su, zarasla u korov i šipražje.

U delu atara Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici nedavno je albanska građevinska firma bagerom počela da prekopava spomenike, a skrnavljenje je obustavljeno tek posle žalbe Srba. Poslednji Srbin iz sela Suvi Do ovde je sahranjen 1953. godine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je uklanjanje i pomeranje spomen-ploče srpskim vojnicima pokušaj zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji i brutalnog prekrajanja istorije.

- O ovom anticivilizacijskom činu obavestili smo OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta, a u saradnji sa našom Eparhijom raško-prizrenskom iskoristićemo sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto i na tome radimo još od prvog dana.

Zapaljena srpska zastava

NA spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa područja opštine Orahovac koji su mučki stradali od ruke albanskih ekstremista, tokom vikenda je zapaljena srpska trobojka. Na ovom mestu, na ulazu u Veliku Hoču, postavljeno je znamenje u spomen na 84 stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

- Paljenje srpske trobojke i skrnavljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabre Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila - saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje dodaju da će zajedno sa svojim predstavnicima na terenu postaviti novu trobojku. 

Inače, Priština je do sada više puta štampala pamflete u kojima se pravoslavni manastiri nazivaju "vizantijsko kosovarskim" u kojima su se molili "kosovarsko albanski hrišćani". Pokušali su i da Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine, preimenuju u "kosovske kulturne spomenike". Uz sve to ne prestaju pokušaji u kojima prednjače političari iz Nemačke i Velike Britanije da se SPC predstavi kao "trgovac oružjem", odnosno gnezdo srpskog terorizma na KiM, i to bez ijednog dokaza. Ostatke pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, privremene prištinske vlasti pokušale su da, uz finanskijsku pomoć Vlade Nemačke, pretvore u baziliku, ali je to, zasada, intervencijom Srbije i SPC osujećeno.

U SAOPŠTENjU AMBASADE FRANCUSKE I NEMAČKE POTVRDILE DA SU TRAŽILE IZMEŠTANjE - "TO JE ZNAK SEĆANjA I POMIRENjA"

AMBASADE Francuske i Nemačke saopštile su juče da je na njihovu inicijativu pomerena spomen-ploča, kako bi na to mesto bila postavljena nova u "znak sećanja na sve nastradale borce između 1912. i 1918. godine":

- Francuski i nemački ambasadori 11. novembra na vojnom groblju zajedno su odali počast svojim palim vojnicima. Ovaj dan označava kraj Prvog svetskog rata i zajedničko odavanje počasti našim vojnicima koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja. To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili svoje živote na dužnosti. Poslednjih godina, a posebno 2022. ova zajednička francusko-nemačka ceremonija bila je okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu zbog ploče kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su nastradali između 1912. i 1918. Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata. Ova polemika je bila nedostojna sećanja svih vojnika, francuskih, nemačkih i srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu. Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, a potom je ploča u znak poštovanja prema srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove