VUČEVIĆ: Pritisci na Srbiju će se nastaviti, naš manevarski prostor je površine petoparca, ali moramo da čuvamo naše interese

Novosti online

11. 01. 2024. u 09:48

MINISTAR odbrane i potpredsednik Vlade Miloš Vučević govorio je za RTS o svim aktuelnim državnim pitanjima i sve većim pritiscima na KiM.

ВУЧЕВИЋ: Притисци на Србију ће се наставити, наш маневарски простор је површине петопарца, али морамо да чувамо наше интересе

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Realnost je da će se pritisci na Srbe na KiM nastaviti. Pokreću se novi sudski procesi, ponovo se sudi Srbima, ponovo se optužuju za ratne zločine i šalje se poruka da nisu poželjni. Sveukupno će se nastaviti pritisci. Tu je i pitanje odnosa prema Ruskoj Federaciji. Nimalo lak period u narednih šest meseci. Mi treba da budemo aktivni, da učestvujemo, da čuvamo naše interese, a nisam optimista da do kraja januara ili ove godine može da se postigne nešto. Voleo bih da me vreme demantuje, mislim da sa albanske strane nema kompromisa.

Žele da nas iščupaju iz korena

On je istakao da je naš manevarski prostor površine petoparca, te da pitanje KiM ne može da se posmatra od 2012. godine.

-Mislim da Albanci čine velike greške o Srbe, a to se nikada istorijski ne isplati. Mi Srbi smo pravili greške u određenim istorijskim periodima i prema Albancima i prema sebi. Mislim da Albanci nisu izvukli pouku i rade još gore stvari. Ne mislim da to može da se vrati na dobro. Imate najgore pritiske na pojedince, upucavanja, ne znate za šta su optuženi, do toga da se pleni imovina Republike Srbije, a imate i novi vid napada, a to je napad na imovinu Srpske pravoslavne crkve. S izmišljanjem neke albanske pravoslavne crkve. Nas žele da iščupaju iz korena. Imate prećutnu, a nekada i izričitu saglasnost, onoga što zovemo međunarodna zajednica, jer valjda je to vladavina prava kada maltretirate nekoga. Ozbiljne države ne odustaju od svoje agende da formiraju oružane kosovske snage. 

Vojni rok nije poziv za sukobe

Ministar je naglasio da su fokusirani na državne i nacionalne interese, a da se godišnje 1500 devojaka i momaka jave na dobrovoljni vojni rok.

-A svake godine 60.000 ljudi nam izađe iz rezervnog sastava VS i spiska koje vojska može da regrutuje i pozove. Pogledajte taj deficit i pomnožite sa 13 godina i neka neko postavi pitanje - koja država to može da izdrži? To nije poziv za sukobe, ratove, to je razumevanje svih bezbednosnih aspekata i budućnosti Republike Srbije. Ministarstvo odbrane i Generalštab neće odustati od predloga, a tražićemo da to ne bude više od četiri meseca. 

Očekujem brže formiranje skupštine nego prošli put

U narednim danima ćemo imati zvanično proglašenje od RIK-a, reči su Vučevića.

-Onda kreće rok do 30 dana za konstituisanje. Očekujem brže formiranje neko prošli put. Sva ministarstva rade, nemate pravni vakuum. Više me brine situacija na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)