DAVNO SMO UVIDELI DOSLEDNOST SRBIJE:Premijer Sao Tome i Prinsipe tokom posete Beogradu preneo poruku

V.N.

17. 01. 2024. u 16:32

NAŠA spoljna politika i naš status u svetu zasniva se na međunarodnom pravu i pokušavamo da uvek budemo sastavni deo rešenja, a ne problema. Stoga, računajte na nas. Želimo da nastavimo našu saradnju, da radimo tesno u korist oba naša naroda.

ДАВНО СМО УВИДЕЛИ ДОСЛЕДНОСТ СРБИЈЕ:Премијер Сао Томе и Принсипе током посете Београду пренео поруку

Tanjug

Tu poruku preneo je predsednik Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Emeri Trovoada, koji se danas u Beogradu sastao sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Gosta je prethodno na aerodromu "Nikola Tesla" sačekao ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe 2013. donela je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. Ovoga puta u fokusu razgovora zvaničnika dveju zemalja bila je privredna saradnja, "Ekspo 2027", razvoj turizma, poljoprivreda...

- Siguran sam da vi imate vašu ulogu u Africi. Africi su neophodni partneri kao što ste vi, zemlja koja ima odgovarajući program usmeren na saradnju koja donosi obostranu korist. Mi smo to shvatili odavno i doslednost vaše spoljne politike sada treba da se iskaže kroz snažnu privrednu saradnju - kazao je Trovoada, navodeći da su čvrsti temelji saradnje postavljeni još u vreme Jugoslavije.

Premijerka Brnabić je rekla da dve države imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, bolje razumevanje, kao i sve češće međusobne posete. Podsetila je i da se Srbija kao prijateljska zemlja trudila da pomogne Sao Tome i Prinsipe kad god je bilo potrebno: 2022. uputila je pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i 100 tona brašna i 100 tona ulja, a 2023. humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz "Zemun Polje".

- Na taj način se rađa dodatna saradnja, a premijer Trovoada će tokom svoje posete imati i sastanak sa predstavnicima Instituta "Zemun Polje", da vidimo kako zajedno uz podršku određenih organizacija kao što je FAO program UN, možemo da naše znanje o semenskom materijalu sa naših naučnih instituta damo DR Sao Tome i Prinsipe - rekla je Brnabićeva.

Tehnologija

PREMIJERKA je navela da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u oblasti poljoprivrede, jedna od najnaprednijih i na evropskom kontinentu zahvaljujući našem naučnom institutu BioSens za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede:

- Preko takve platforme želimo da pokažemo znanje i tehnologiju koju Srbija i njeni naučnici mogu da ponude drugim zemljama na drugim kontinentima kako bismo otvorili tržišta i za naše naučne institute, ali i za naše privrednike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)