"UKIDANJE DINARA JE POLITIČKA ODLUKA" Stošić: Kosovo nema sporazum sa EU o korišćenju evra kao valute (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 01. 2024. u 15:30

SLOBODAN Stošić, programski menadžer ACDC, ističe da tzv. Kosovo nema sporazum sa Evropskom unijom za korišćenje evra kao zvanične valute i dodaje da je "ukidanje dinara čisto politička odluka".

УКИДАЊЕ ДИНАРА ЈЕ ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА Стошић: Косово нема споразум са ЕУ о коришћењу евра као валуте (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/ Kosovo Online

- Prva stvar koja tu treba da se razjasni jeste ta da Kosovo zvanično nema sporazum sa Evropskom unijom o korišćenju evra kao zvanične valute. Ta praksa postoji i postoje primeri zemalja koje nisu članice EU, ali imaju po sporazumu sa EU pravo da koriste evro kao valutu. Takav je slučaj, na primer, sa San Marinom ili Vatikanom, koje nisu članice, ali po tom sporazumu one mogu da koriste evro. Kosovo nema takav sporazum i ovu situaciju sa dinarima vidim kao politički pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu, jer mnogo ljudi prima plate  i penzije, socijalna primanja, dečiji dodaci se isplaćuju u dinarima i na ovaj način se tim ljudima otežava život - kaže Stošić.

Objašnjava da će odluka o ukidanju dinara štetu naneti ne samo Srbima koji žive na KiM, već i ostalim narodima, pa i Albancima od kojih su neki plate primali u toj valuti.   

- Druga stvar važna za ovu temu je da cela ta isplata u dinarima je zamišljena kroz ZSO i onda bi Srbija uplaćivala Zajednici da li u evrima ili u dinarima, pa da se to konvertuje, ali cela ta situacija je zamišljena da se dešava kroz ZSO, a ne ovako. I to je glavni problem zato što se sada verovatno potežu neka druga pitanja koja su trebala da budu rešena kroz ZSO. Ovo je još jedan vid pritiska na Srbe na Kosovu prvenstveno, mada su ovom odlukom obuhvaćene i druge zajednice koje žive na tom prostoru, ne samo Srbi, jer imamo i dosta Bošnjaka, Turaka, Roma, pa čak i Albanaca koji imaju primanja u dinarima - objašnjava Stošić. 

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)