INSPEKTORI VEĆ OBLEĆU OKO DINARA: "Novosti" na licu mesta - šta se dešava na KiM

D. Zečević

02. 02. 2024. u 10:51

UKLONjEN i zapečaćen bankomat i zatvorene prostorije Komercijalne banke. Istovremeno, ispred banke Poštanske štedionice i bankomata blizu samog centra grada i ulici koja vodi ka bolničkom centru - gužve.

ИНСПЕКТОРИ ВЕЋ ОБЛЕЋУ ОКО ДИНАРА: Новости на лицу места - шта се дешава на КиМ

Foto: D.Z.

Takva je juče, oko podneva, bila slika u Kosovskoj Mitrovici prvog dana primene odluke tzv. Centralne banke Kosova po kojoj je od 1. februara zabranjena upotreba dinara, a evro postao jedina valuta na Kosovu i Metohiji. Međutim, iako je uredba stupila na snagu, u prodavnicama, kafićima, buticima, restoranima, ali i radnjama u tzv. Bošnjačkoj mahali - najdužoj ulici u Severnoj Mitrovici u kojoj lokale drže uglavnom Albanci - i dalje se može pazariti za dinare.

- Bila nam je jutros inspekcija da vide da li primamo dinare, ali u džepove ne mogu da mi gledaju. Mi i dalje uzimamo dinare, jer smo na to navikli naše kupce - kaže nam mladi Albanac u jednoj od prodavnica na početku Bošnjačke mahale. - Prošle godine sam zaradio nekoliko hiljada evra prodajući robu za dinare, a potom sam ih razmenjivao za evre.

I u radnji na sredini tzv. Bošnjačke mahale, čiji je vlasnik Albanac, a gde se prodaju kozmetika i kućna hemija, neophodne stvari mogu se pazariti za srpski novac.

Foto: D.Z.

- Ne želimo da izgubimo kupce. Videćemo šta će biti narednih dana - kaže nam na čistom srpskom mlada prodavačica.

I dok vlasnici ovih radnji strahuju da će ukidanjem dinara možda izgubiti stalne mušterije, Srbi u Mitrovici, ali i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji strepe za budućnost, egzistenciju i opstanak.

- Sve čine da nas proteraju sa ovih prostora. Zar im je malo što su nas okupirali, nelegalno zauzeli opštine, na divlje sagradili baze za tzv. kosovsku policiju, oteli nam institucije, pa sad hoće da nam uzmu i novac koji nam pripada?! Hoće da nas nateraju da odemo i mora se pronaći neko rešenje - kaže nam penzionerka isred Poštanske štedionice, gde je bila da preuzme karticu.

Ispred bankomata, jednog od dva preostala u gradu na kojem se može podizati novac u dinarima, desetak građana čekalo je da uzme gotovinu. Naša sagovornica, jedina koja je pristala na razgovor, kaže da se nada da će prvu sledeću penziju moći da primi ovde, u Poštanskoj štedionici:

- Za naredne isplate više nisam sigurna, ali se nadam da će se iznaći rešenje. Ovo ne postoji nigde na svetu, da se ukida valuta zemlje čiji ste deo po svim pravnim normama. Ako i ova banka prestane s radom, svi ćemo morati po novac u centralnu Srbiju.

Građani Mitrovice smatraju da je, osim režima Aljbina Kurtija, još veći krivac za novu torturu nad Srbima međunarodna zajednica koja ne čini ništa da spreči jedostrane odluke Prištine. Kivni su zbog mlakih saopštenja i reakcija predstavnika EU, i navode da se time daje prećutna saglasnost Kurtiju da sprovede svoj naum, poput odluke o proterivanju dinara.

- Ne znam čemu uopšte pregovori kada se sve odvija na našu štetu. Jasno je meni da stranci podržavaju Albance i njihovu vlast, ali je strašno da za srpski narod, koji je sigurno najugroženiji u celoj Evropi, niko nema sluha - kaže nam radnik jedne srpske ustanove koja radi po sistemu Republike Srbije, koji se pribojava da će i u slučaju dinara rešenje opet biti na štetu Srba, kao što je, kaže, bilo i sa registarskim tablicama.

Ovaj otac dvoje dece, koji prima platu iz sistema Srbije, postavlja pitanje:

- Nije mi jasno kako misle da, recimo naše škole i zdravstvene ustanove, otvaraju račune u tzv. Centralnoj banci Kosova preko kojih bi išle sve uplate i isplate. I hoće li tzv. Centralna banka u tom slučaju uvažiti insitucije koje rade po srpskom sistemu.

I dok je među građanima u Mitrovici i na severu KiM mnogo nedoumica, Srbi iz Gračanice i okolnih sredina koji su konto imali u Komercijalnoj banci, a čija je filijala 31. januara prestala s radom, kako saznajemo, otvaraju nove račune.

- I supruga i ja radimo u srpskim institucijama, a otvorili smo račune u Komercijalnoj banci u Kuršumliji, udaljenoj od nas oko 65-70 kilometara - ispričao nam je mlađi čovek iz Gračanice.

I drugi naši sunarodnici sa severa sa kojima smo razgovarali razmišljaju isto: da po novac koji im sleduje idu do najbliže Raške ili Novog Pazara.

Trezor nije dobio instrukcije

TREZOR u Kosovskoj Mitrovici, jedini za ceo prostor Kosova i Metohije, juče je radio uobičajeno. Prema nezvaničnim saznanjima, zaposleni nisu dobili nikakve instrukcije za dalji rad.

- Verovatno će se sve transakcije nadalje odvijati elektronskim putem - smatra radnik jedne od tri pošte u Mitrovici, koje su takođe juče radile normalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!