NASTAVAK SUĐENJA TAČIJU SUTRA: Ostavili ga advokati, u sudnici u Hagu nova svedočenja

S.S.R.

19. 02. 2024. u 07:00

SUĐENjE nekadanjšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju nastavlja se sutra pred Specijalizovanim sudom u Haga, posle dvonedeljne pauze. Početkom februara svedočenje je započeo Hajruš Kotaj, koji je tokom dela 1998. pa do avgusta 1999. godine bio zamenik komandanta za vojne operacije u Kačaničkoj jedinici tzv. OVK, te bi sada trebalo da nastavi svedočenje.

НАСТАВАК СУЂЕЊА ТАЧИЈУ СУТРА: Оставили га адвокати, у судници у Хагу нова сведочења

Foto: Printscreen

On se u javnosti u Srbiji spominjao na Badnji dan prošle godine kada je njegov sinovac Azem Kurtaj, pripadnik takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, u selu Gotovuša kod Štrpca upucao malog Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21).

Svedok je sada zaposlen u Ministarstvu odbrane lažne države, u odeljenju za planiranje. 

On je u sudnici rekao da je pristupio Kačaničkoj jedinici radi obuke za rat "koji ih je iščekivao".  Nadređeni mu je bio Agim Bajrami, koji je, kako je istakao, kasnije poginuo. Zatim je Kotaj, s obzirom da je završio vojnu školu dobio zadatak da obučava novopridošle vojnike za upotrebu oružja, da ih pripremi za liniju fronta. Ćamilj Iljazi, koji je zamenio Bajramija mu je dao funkciju zamenika komandanta za vojne operacije. Kurtaj je u sudnici rekao i da je bio "borac za slobodu". Prema saznanjima srpske policije on je učestvovao u više napada na srpske policajce. 

Nastavak suđenja obeležiće i to što je Tačijev advokat ostao samo hrvatski advokat Luka Mišetić, dok se Gregori Kiho u međuvremenu povukao jer nije bio plaćen. Kao i jedan advokat pomoćnik. 

U pauzi suđenja pretresni panel je 9. februara doneo odluku o tome da neće uvesti ograničenja na privatne posete Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, koje podrazumevaju posete supružnika, odnosno partnera i dece optuženih, koje pritvorsko osoblje ne nadzire ni gledanjem ni slušanjem. U svojoj odluci od 9. februara, pretresni panel je od Sekretarijata dobio informacije o novim slučajevima obelodanjivanja poverljivih podataka tokom poseta i naveo da je „ Seljimi spomenuo poverljive informacije o zaštićenim svedocima dvema neovlašćenim stranama u najmanje dva navrata i tako obelodanio poverljive informacije". Tači je, slično tome, spomenuo poverljive informacije dvoma članovima svoje porodice i tako otkrio poverljive informacije. Pretresni panel je, ipak, odlučio da ne uvede  restrikcije na privatne posete, ali su sudije su sudije upozorile optužene i odbranu da tokom poseta pritvorskim objektima ne otkrivaju poverljive informacije, uključujući iskaze zaštićenih svedoka.

Poseban režim na posete koje nisu privatne prirode je uveden u decembru prošle godine kada se saznalo da su Tači, Veselji i Seljimi preko gostiju pokušali da utiču na svedoke i spreče svedočenja. 

Inače, "četvorka" se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, protivpravna zatvraranja, mučenja na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)