AKO SU TE PREBILI, MORA BITI DA SI ZASLUŽIO: Svedok Klod Kan na suđenju Tačiju u Hagu o odnosu prema Romima na Kosovu i Metohiji

S.S.R.

18. 03. 2024. u 16:59

Pred Specijalizovanim sudom u Hagu danas je kao 49. svedok u procesu protiv lidera nekadašnje tzv. OVK svedočila žena pod pseudonimom W04811 i na zatvorenoj sednici opisala kako joj je otet rođak koji je kasnije pronađen mrtav.

АКО СУ ТЕ ПРЕБИЛИ, МОРА БИТИ ДА СИ ЗАСЛУЖИО: Сведок Клод Кан на суђењу Тачију у Хагу о односу према Ромима на Косову и Метохији

Foto: Printskrin

Prema sažetku njenog iskaza, porodica se, posle rođakovog nestanka, raspitivala o njegovoj sudbini kod starešina tzv. OVK u "operativnoj zoni Lab". Rođak je otet u februaru 1999. godine, porodica je pokušavala da pronađe način da  ga oslobodi, ali nije uspela. 

Posle njenog svedočenja, saznanja o kršenju ljudskih prava Roma na tzv. Kosovu iznosio je i Klod Kan, zaposlen u Evropskom centru za prava Roma (ERRC) u julu 1999. godine, kao 50. svedok.  On je rekao da je postojala netrpeljivost prema Romima u albanskom društvu i da su iz etničkih razloga napadani ljudi i da je, recimo,  jednom Romu kada je došao u bolnicu rečeno:"Ako su te prebili mora biti da si to zaslužio".

- Bila je vidna prisutnost OVK kao vlasti i znakova koja su to ukazivali. Recimo, čovek u čijoj smo kući boravili je pitao OVK da li je u redu tu da budemo, i oni su rekli da jeste - rekao je Kan govoreći o ulozi OVK posle ulaska međunarodnih snaga 10.juna 1999. - Bilo je jedno romsko nasilje na periferiji Prizrena gde smo morali da dođemo taksijem. Nismo mogli da se otarasimo tog taksiste koji je komentarisao sve što su nam Romi iz toga naselja pričali. Ne znam ko je on bio, da li je bio OVK ili ne, ali nismo mogli da mu objasnimo da je slobodan. Haos i anarhija su dobar opis. 

On je ukazao da je bilo teško nasamo razgovarati sa Romima, jer je uvek tu bio neko sa strane, ali su uspevali da prikupe informacije. 

Odbrana je pitala svedoka da li mu je poznato da je nekadašnji lider tzv. OVK da je Hašim Tači više puta pozivao da prestane nasilje, između ostalog i prema Romima.

- Ni, nije mi poznato - odgovorio je svedok. 

Inače, odbrana pokušava da dokaže da je svako mogao da nosi uniforme tzv. OVK, da ih kupi na pijaci za 30 maraka i obuče, pa da ti koji su napadali zapravo i nisu bili pripadnici tzv. OVK nego banditi.  Citirali su i izjave drugih ljudi o tome da Romi umeju da teatralno govore o nečemu, da im je to u kulturi i da je teško doći do realne slike, ali je svedok rekao da su Romi bili traumatizovani, da je bilo onih koji nisu rođeni u bolnici niti znaju kada su rođeni, ali da se ne slaže sa tom teatralnosti kao osobini o kojoj odbrana govori.  Advokati su probali i da ospore prevodioca koji je radio sa svedokom na terenu, navodeći da "ima više dijalekata romskog", ali je svedok rekao da se u "Južnom Balkanu svi razumeju". 

Bivši komandanti tzv. OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi su optuženi ta ratne i zločine protiv čovečnosti, progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva (najmanje 102) u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom poduhvatu navedeni i visoki oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO