"SRBI LJUBE SLOBODU" Vučević: Više ne ćutimo o našim žrtvama i nepravdi NATO bombardovanja

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 03. 2024. u 15:30

IZASLANIK predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, najveće dostignuće Srbije "to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je naneta NATO bombardovanjem".

СРБИ ЉУБЕ СЛОБОДУ Вучевић: Више не ћутимо о нашим жртвама и неправди НАТО бомбардовања

Foto: Novosti

Na otkrivanju i osvećenju Spomen-ploča Novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO agresije u Nišu, Vučević je rekao da je prošlo 25 godina od NATO bombardovanja, a da mi još "ispravljamo nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu". 

- Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savest ne uznemiri. Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji. Predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom, odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima", poručio je Vučević - poručio je Vučević.

Kako je rekao, svim žrtvama koje je smrt našla u haosu te besomučne agresije i sve što se dešavalo nazivaćemo pravim imenom. 

- Toliko dugujemo, bar toliko dugujemo onima koji su tada krvarili za slobodu Srbije, za naše Kosovo i Metohiju. Onima koji su pali, ali i oni koji su preživeli i čine nam čast da su danas sa nama. To, braćo i sestre, naposletku dugujemo i sebi. Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo Kosovo. Ako zaboravimo Kosovo, i Bog će nas zaboraviti - rekao je Vučević. 

On je istakao da se danas u hramu posvećenom ugodniku Božijem, Svetom Vasiliju Ostroškom, odaje počast senima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije, dobrovoljaca, koji su od 1998. godine do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prinali svoje živote.

- Radosnije bi bilo da se imena njihova nisu ovde našla, da su ruke njihove umesto što su se oružja latile nastavile da rade i stvaraju na korist svojih bližnjih i celog našeg naroda, da su svoju decu podizali i vaspitali u duhu časti i rodoljublja. Ali njih je, kao imnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da umesto da ih podižu i hrane, brane, no što im je bilo najsvetije, svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i taj čaša ih nije zaobišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio, već da je, naprotiv, skupo plaćena -  poručio je Vučević.

Dodao je da su oni znali da ako oni ne budu na tom strašnom mestu, da će neprijatelj udariti na našu čeljad, na kuće, na svetinje.

- Znali su da niko drugi neće braniti naše vrednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati. Za pravo da mi danas budemo slobodni građani, svoji na svome, ginuli su naši očevi, dedovi, pradedovi. Da su se neprijatelji naši bar jednom pažljivo zagledali u dušu našeg naroda, uočili bi jednu neporecivu istorijsku pravilnost i osobinu naše kolektivne svesti. Srbi ljube slobodu. I tako su se potomci slobodoljubivih i nepokornih čistog srca odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi - rekao je Vučević. 

Kako je naglasio, pre tačno četvrt veka na Srbiju su se "obrušili svirepi i moćni". 

- Skupa sa svojom terorističkom prethodnicom, nasrnula je na nas dotada najveća vojna sila u istoriji čovečanstva, bezprizorno gazeći međunarodno pravo, sopstvene akte i pre svega elementarni moral - naglasio je Vučević. 

Istakao je da je tužno što je većina među njima "od onih sa kojima smo nekoliko decenija ranije rame uz rame vojevali, boreći se za ideale slobodnog sveta i temeljnog ljudskog dostojanstva". 

- Napali su nas brutalno sa uverenjem da će nas brzo i lako slomiti, da će nam slomiti veru, ugasiti volju i uduzeti snagu da se branimo. U želji da nas ponize i otmu najsvetiji komad države, sipali su iz daleka, sa često nedokučivih distanci hiljade bombi i raketa na našu vojsku, bez smelosti da se sa njom viteški suoče na kopnu. A kako nam vojsku ne mogaše poraziti, udarili su na ono što im nikako nije moglo izbeći i izmaći. Udarili su na decu, na žene, na nejač, na starce, na naselja, na industriju, na infrastrukturu, sve dok iz žrtva bestijalnosti agresora bila i naša južna prestonica i njeni građani - naglasio je Vučević.

On je zahvalio svima koji su izneli inicijativu da se izgradi Spomen-ploča Novim kosovskim junacima.

 

BONUS VIDEO:  SRAMNO: Pogledate kako je "Danas" obeležio godišnjicu NATO agresije na Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!