JESTE LI ŽENA SA KRUNOM? Popisni listići na srpskom prepuni besmislica (FOTO)

D.Z.

10. 04. 2024. u 11:18

ANKETNI listići, s kojima ovih dana kucaju na vrata prištinski popisivači, prepuni su besmislenih pitanja, materijalnih i slovnih grešaka.

ЈЕСТЕ ЛИ ЖЕНА СА КРУНОМ? Пописни листићи на српском препуни бесмислица (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Tzv. kosovska Agencija za statistiku nije uložila ni minimum napora da naš narod bar razume pitanja, već je cilj bio da se samo formalno primeni zakon - da anketa tobože bude i na srpskom.

- Ovo je primer kako se institucije odnose prema srpskoj zajednici na KiM, koju tretira kao neravnopravne pripadnike društva. Iako je drugi zvanični jezik, srpski se ne poštuje, prevod je neadekvatan i često besmislen. Prevodioci ili ne znaju srpski, ili se u institucijama koristi "Gugl prevodilac" - ukazuje Marko Milenković, iz Nove društvene inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Printskrin

Tako se na popisnom listiću, kao opcija, navodi odgovor - muškarac ili "žena sa krunom", odnosno "žena bez krune". Milenković kaže da je u razgovoru sa albanskim kolegama razumeo da "žena sa krunom " znači žena u braku, a ona bez krune je nevenčana.

Jedno od nerazumljivih pitanja u popisnom listiću glasi: Koji je glavni razlog vašeg odsustva iz vašeg uobičajenog stanovanja?

Uz to, slovne greške su mnogobrojne, a upitnici na latinici sadrže i slova bez "kvačica" pa je je tako napisano slovo "c" umesto "č".

Milenković kaže da je dodatni problem i nedostatak Srba popisivača, posebno zato što je jedan broj njih sa severa KiM već prvog dana popisa, 5. aprila, odustao od učešća u procesu:

- Gledajući broj stanovništva, na severu bi odnos među popisivačima trebalo da bude - četvoro Srba i jedan Albanac. I već sad je jasno da srpska strana neće priznati ovaj popis, ali je pitanje kako će ga tretirati međunarodna zajednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)