POČINJE TRKA U 87 GRADOVA: Posle Beograda predsednica parlamenta danas za 2. jun raspisuje izbore za odbornike i na lokalu

M. St.

26. 04. 2024. u 07:00

POSLE brojnih peripetija oko izbornih preduslova između vlasti i opozicije, građani na lokalu konačno će se zvanično priključiti Beograđanima na biralištima.

ПОЧИЊЕ ТРКА У 87 ГРАДОВА: После Београда председница парламента данас за 2. јун расписује изборе за одборнике и на локалу

Gradska uprava u Požarevcu

Predsednica parlamenta Ana Brnabić danas će potpisati ukaz o raspisivanju izbora za odbornike u 87 skupština gradova i opština za 2. jun.

Ovo spajanje omogućeno je izmenama Zakona o lokalnim izborima 23. aprila, što je bio jedan od zahteva opozicije. Prema novim propisima, od dana raspisivanja do dana glasanja ne može da protekne manje od 30 dana. Shodno tome, politički akteri, izuzev Beograda gde se kampanja zahuktava, imaće 34 dana da predstave program biračima na terenu, jer 30. maja u ponoć nastupa preidzborna tišina. Rok za predaju izborne liste ističe im najkasnije 20 dana pre datuma otvaranja biračkih mesta, odnosno 12. maja u ponoć. Imajući u vidu predstojeće prvomajske i uskršnje praznike, broj efektivnih dana za prikupljanje potpisa biće znatno kraći.

Da bi ušli u izbornu trku, pretendentima na vlast biće potrebno od 200 do 3.000 potpisa građana u zavisnosti od broja upisanih birača. Minimalni uslov od 200 "parafa" moraju da prilože stranke u lokalnim samoupravama gde je do 20.000 građana sa pravom glasa, dok je u gradu sa više od pola miliona punoletnih (Beograd) neophodna podrška 3.000 birača. Kada se lokalni izbori, kao što je sada slučaj, održavaju odvojeno od parlamentarnih, lista nacionalne manjine koja učestvuje na njima mora prikupiti polovinu potrebnih potpisa - od 100 do najviše 1.500, u zavisnosti od broja glasača.

Na cajtnot u koji će ući manje opozicione stranke, koje nemaju razređenu infrastrukturu na terenu, požalio se Borislav Antonijević, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred pokreta "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović", ističući da je potrebno sakupiti veliki broj potpisa na svakoj od opština.

- Otprilike svaka opcija koja bi izašla na izbore ima nekih sedam do osam dana da prikupi potpise, što je potpuno nemoguće. Vi sada kao opcija koja nije poziciona, angažujete i predate dokumentaciju, imate situaciju da vas notari nonšalantno odbiju, jer su već rezervisani, ili nam daju ograničeno vreme da će doći na dva sata ili nam kažu da će doći, pa se ne pojave, što nam se dešavalo - rekao je Antonijević za RTS.

I dok su datumi i svi uslovi izborne utakmice manje više precizirani, do samog foto-finiša, kako trenutno stvari stoje, neće se znati učesnici. Takođe, iako su izbori u Beogradu raspisani još 3. aprila, od izbornih procedura - još se nije iskristalisale prava kampanja i čuli poruke i programi. Koalicija "Srbija protiv nasilja" podelila se u dva tabora, na one koji će u Beogradu bojkotovati i one koji će pred prestoničke birače pod sloganom "Biram borbu".

Ipak, s obzirom na to da je Stranka sloboda i pravde (zagovornik bojkota u Beogradu), ostavila lokalnim odborima da samostalno odluče kako će delovati, situacija se menja iz dana u dan. Iako su se u Beogradu razišli, pod sloganom "sVAnuće", DS, Zeleno-levi front, Lokalni front Valjevo, Narodni pokret Srbije, SSP, Novo lice Srbije i Novi DSS nastupiće zajedno u Valjevu. Novosadski ogranak Đilasove stranke saopštio je da su sve stranke koalicije SPN (one koje izlaze i bojkotuju Beograd), kao i koalicija NADA, stranke i udruženja levice i desnicie, usaglasile stavove oko toga da je potrebno izaći na izbore u tom gradu. I pokret "Kreni-promeni" Sava Manojlovića ulazi u bitku za glasove u Novom Sadu.

Bez glasa na novoj adresi

OD početka izborne priče do danas, vladajuća većina prihvatila je osim objedinjavanja beogradskih i lokalnih izbora, i zahteve opozicije da se obrazuju radne grupe za reviziju i kontrolu biračkog spiska, kao profesionalno izveštavanje javnog servisa. Postignut je i načelni dogovor o zahtevu da građani koji su promenili prebivalište u prethodnih osam do 12 meseci, ne mogu da glasaju na novoj adresi, a kako bi se sprečilo "preseljenje birača". Očekuje se i sastanak predstavnika političkih stranka sa rukovodstvom RTS i RTV.

Netačne spekulacije o "fantomima"

DIREKTOR Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da nisu tačne "spekulacije" da u Srbiji ima 1,1 milion, a u Beogradu 230.000 nepostojećih birača, koje su iznete na osnovu poređenja broja popisanih stanovnika, i broja upisanih u birački spisak.

U isto vreme on je potvrdio da se "spekuliše o znatno više od milion lica koji žive u inostranstvu i koja nisu obuhvaćena popisom 2022. godine jer nisu prisutni, ali jesu u biračkom spisku, jer imaju neotuđivo biračko pravo, bez obzira na to a li jesu ili nisu prisutni u zemlji":

- Ne postoji kvalitetan podatak o tome koliko državljana Srbije živi van zemlje, jer ne postoji običaj ili striktna obaveza prijavljivanja promene adrese pri iseljavanja iz zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)