RUSIJA TRAŽI OD ZAPADA DA POVUČE REZOLUCIJU: Zaharova se oglasila - NATO odgovoran za tragične događaje u Jugoslaviji i Srebrenici

Novosti online

04. 05. 2024. u 07:33

RUSIJA se zalaže za povlačenje nacrta rezolucije o Srebrenici 1995. godine koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom UN, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РУСИЈА ТРАЖИ ОД ЗАПАДА ДА ПОВУЧЕ РЕЗОЛУЦИЈУ: Захарова се огласила - НАТО одговоран за трагичне догађаје у Југославији и Сребреници

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je dodala da predlog o Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija uz podršku država NATO.

- Pri tome upravo je NATO odgovoran za tragične događaje u Jugoslaviji koji su doveli do pogibije ljudi različite etničke i verske pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu. Pozivamo autora nacrta rezolucije da povuče dokument - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da je međunarodna zajednica u Rezoluciji Generalne skupštine br. 69/323 iz 2015. godine usaglasila jedinstveni datum, 9. decembar, kada se odaje počast svim žrtava genocida ma gde da se on dogodio.

- Nacrt ove rezolucije ne može da obezbedi nacionalno pomirenje u Bosni i Hercegovini. On može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u celini - smatra Zaharova.

Ona je istakla da dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno.

- U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda ali se poziva na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi koji nisu imali simpatije za Srbe.Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i sveta“, istakla je Zaharova - rekla je ona.

Od posebnog je značaja činjenica da se inicijativa forsira pri čemu se krše procedure unutar same BiH, a Republika Srpska više puta iznosila svije neslaganje, zaključila je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove