CRNOGORCI PREDAJU AMERIKANCIMA DVA AMANDMANA: Podgorica će glasati za sramnu Rezoluciju o Srebrenici

V.K.

05. 05. 2024. u 18:58

CRNA Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na nemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

ЦРНОГОРЦИ ПРЕДАЈУ АМЕРИКАНЦИМА ДВА АМАНДМАНА: Подгорица ће гласати за срамну Резолуцију о Сребреници

Skupština CG

Kako je nezvanično potvrđeno za Portal RTCG iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

1) ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini

I drugi:

2) potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama

Ovim amandmanima, kako su kazali u Vladi, "sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim".

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom