NEPOTREBAN, NEPRIHVATLJIV I ESKALATORNI POTEZ: Srpska lista o najavi otvaranja glavnog mosta na Ibru

D. Z.

30. 05. 2024. u 13:25

NAJAVA režima Aljbina Kurtija da planira otvaranje glavnog gradskog mosta u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj motornih vozila je apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

НЕПОТРЕБАН, НЕПРИХВАТЉИВ И ЕСКАЛАТОРНИ ПОТЕЗ: Српска листа о најави отварања главног моста на Ибру

Foto D. Milovanović

Ujedno ovo bi bio još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na severu Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Ovo je danas povodom najave o otvaranju glavnog mosta na Ibru od strane tzv. kosovske policije saopštila Srpska lista. Iz liste podsećaju da se trenutno normalno odvijanje saobraćaja iz južnog u severni deo grada obavlja iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta, te da nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja neuralgičnu bezbednosnu tačku na kojoj je bilo stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku. Posebno, jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici KFOR iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri.

- Pozivamo KFOR, Euleks ali i predstavnike Brisela da spreče Kurtija u izazivanju još jedne krize i stanu na put njegovom planu za progon Srba sa Kosova i Metohije. Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove, pa tako od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)