AKO VI UBIJATE LJUDE SAMO ZATO ŠTO SU SRBI, ŠTA JE TO NEGO GENOCID Hrvatski istoričar priznao: Sram me je naših političara

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 10:47

AKO vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid, upitao je danas hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

АКО ВИ УБИЈАТЕ ЉУДЕ САМО ЗАТО ШТО СУ СРБИ, ШТА ЈЕ ТО НЕГО ГЕНОЦИД Хрватски историчар признао: Срам ме је наших политичара

Foto Z. Knežević

On je istakao da Hrvatska ima problem ako njeni političari ne priznaju da je ustaški režim počinio genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, a ne samo nad Romima i Jevrejima.  

Ostao je, kaže, šokiran kada je na konstataciju da "Srbi treba da prihvate genocid u Srebrenici" dobio odgovor da ni Hrvati ne priznaju genocid nad Srbima. Nakon što se u to i sam uverio, Klasić ističe da bi neki stoga s pravom mogli reći da se genocid nad Srbima u Hrvatskoj nije ni dogodio.  

- Ostao sam šokiran. Genocid u Srebrenici. Srbi bi to trebalo da prihvate pa su mi rekli da ni mi ne prihvatamo genocid nad Srbima. I onda sam išao da gledam, niko od hrvatskih političara nije rekao genocid nad Srbima. Romima, Jevrejima - da. Ali Srbima - ne. Neko će reći da se nije dogodio genocid nad Srbima - rekao je Klasić.  

On tvrdi da je postotak Srba stradalih u genocidu bio, kako navodi, bitno manji, ali ne "zato jer nisu hteli da ih ubijaju, već zato što je genocid u jednom trenutku bio sprečen".

- Da se nisu pobunili, sigurno bi imali istu sudbinu kao i ovi (Romi i Jevreji). Ako oni danas imaju problem da kažu da je ustaški režim počinio genocid, ne Hrvati, Hrvati su učestvovali u antifašističkom pokretu, onda imamo problem - naveo je Klasić.

Nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija o Srebrenici, čiji su inicijatori Bošnjaci, a sponzori Nemačka i Ruanda, Jasenovac i zločini koji su se dogodili u tom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata ponovo su u fokusu hrvatske javnosti. Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore već je dostavila na raspravu Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, što je uznemirilo Hrvatsku, pa je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nedavno izjavio da je zvanični Zagreb uputio Podgorici notu upozorenja da bi, ukoliko ta rezolucija bude usvojena, to moglo zaustaviti crnogorski put ka Evropskoj uniji.  

Međutim, Jasenovac i događaji koji su se dogodili na tom Spomen-području u poslednje vreme mogli bi da dovedu i do trzavica u aktuelnoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, posebno nakon što je direktor Ivo Pejaković podneo ostavku.  

Pejaković je ostavku podneo zbog nekih netačnih navoda koji su godinama stajali na veb-stranicama Spomen-područja Jasenovac, DP-ovac Ivica Kukavica je zbog toga juče prozvao ministarku kulture Ninu Obuljen Koržinek, a premijer Vlade Andrej Plenković je odgovorio da njegova vlada, koju sada čini i desni Domovinski pokret, brine o svim žrtvama totalitarnih režima.  

Komentarišući ovu situaciju, istoričar Klasić kaže da je oko greške na veb-stranici JUSP napravljena fama u javnosti.  

- Na sastanku Pavelića i Hitlera nije upotrebljen termin ‘konačno rešenje’, ali ono što je nakon toga usledilo je bilo etničko čišćenje - pojašnjava Klasić.  

Na konstataciju da je pomenuti tekst na stranicama JUSP stajao 17 godina i pitanje je zašto je tek sada postao sporan, Klasić kaže:  

- To je jedna vrsta pritiska koji traje već godinama. Niko Ivi nije rekao da mora dati otkaz, ali kad vam stalno dolaze da stave natpis ‘za dom spremni’ u Jasenovac, kad stalno govore o broju žrtava… Taj popis bi mogao i biti i veći - tvrdi Klasić.  

Prema njegovim rečima, procene se kreću između 100 do 120 hiljada.

- Ono što sam sto puta rekao, nebitno je, brojke nakon 50 ili 100 godina postanu nebitne, bitan je karakter, bitno je zašto su ti ljudi ubijeni. Mene je sram što mi od hrvatskih političara ne možemo čuti da se dogodio genocid - ističe Klasić i ističe:

- Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid.

BONUS VIDEO: DRŽAVA HRABRIH I SLOBODNIH - Juče niko nije mogao da prećuti o odvažnosti Vučića

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)