"STVARI VIŠE NEĆE BITI ISTE": Profesor Trifković o rezultatima izbora za EP - To je nagoveštaj delegitimizacije vladajuće elite EU

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 06. 2024. u 15:12

PROFESOR međunarodnih odnosa Srđa Trifković ocenio je da su rezultati izbora za Evropski parlament nagoveštaj delegitimizacije vladajuće elite EU, te istakao da stvari više neće biti iste, iako se Brisel i dalje ignorantski odnosi prema biračima i ne dopušta im da stanu na put njihove vizije budućnosti.

СТВАРИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТЕ: Професор Трифковић о резултатима избора за ЕП - То је наговештај делегитимизације владајуће елите ЕУ

Foto: Printskrin/Jutjub/AP Photo/Virginia Mayo

- Ovi izbori su veoma indikativni. Kao prvo, predsednik Francuske Emanuel Makron je diskreditovan i njegova ratoborna retorika o upućivanju trupa u Ukrajinu ili instruktora se vratila kao bumerang. To nije glavni, ali je jedan od razloga koji je doveo do činjenice da je Nacionalno okupljanje postala najjača partija u Francuskoj - rekao je Trifković za Srnu.

On je istakao da je drugi značajan rezultat impresivan procenat nemačkih birača koji su se opredelili za Alternativu za Nemačku, koja je sada najjača stranka u nekoliko pokrajina uprkos medijskom linču.

- Ovo je debakl za vladajuću koaliciju aktuelnog kancelara Olafa Šolca. Alternativa za Nemačku ima više glasova od njegovog glavnog koalicionog partnera - ukazao je Trifković.

On je naveo da je iznenađujući rezultat i Slobodarske partije u Austriji, koja je trenutno najsnažnija u toj zemlji.

Trifković je ukazuje da je partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana jedina vladajuća stranka u EU koja je dobila skoro polovinu glasova na izborima za Evropski parlament.

- Orban ostaje najuspešniji od vladajućih političara u EU. Ni u jednoj drugoj zemlji nije se desilo da vladajuća stranka ima 50 odsto glasova - rekao je Trifković.

S tim u vezi Trifković kaže da do promena u EU može doći samo kada se predstavnici vladajućih elita u članicama počnu prema biračima odnositi sa uvažavanjem.

- Bez obzira na ovaj ishod izbora, u septembru kada bude reizbor predsednika Evropske komisije, prevladaće postojeći metod izbora članova Komisije. To znači da ćemo opet imati neku establišmentsku figuru koja će govoriti o gašenju proizvodnje motora s unutrašnjim sagorevanjem, eskalaciji rata protiv Rusije ili otvorenim vratima za migrante - smatra Trifković.

Zbog toga, naglašava Trifković, EU je antidemokratska institucija koja ima izbore kao ikebanu da bi joj se dao demokratski legitimitet.

- Kada ispadne da birači ne glasaju u skladu s onim što totalitarna elita u Briselu smatra da je podobno, onda to ne važi. Poruka je jasna. EU postoji kao oligarhijska kvazitotalitarna konstrukcija elite iz Davosa, koja neće dopustiti narodu da stane na put njihove vizije budućnosti - zaključio je Trifković.

Na izbore za Evropski parlament izašlo je 52,5 odsto birača, što je najveća izlaznost od 1994. godine.

Partija Nacionalno okupljanje, čiji je nekadašnji lider Marin le Pen, dobila je skoro 32 odsto glasova, a Makronova partija Renesansa dva puta manje - 15,2 odsto.

Šolcova stranka SDP ostvarila je najslabiji rezultat u svojoj istoriji.

Nemačke socijaldemokrate su osvojile oko 14 odsto glasova, opozicioni demohrišćani 30 odsto, a Alternativa za Nemačku 16 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!