SRBIJA PONOVO ŽRTVA IDEOLOŠKOG LOVA NA VEŠTICE: Đurić reagovao na poruke iz BiH

Novosti online

11. 06. 2024. u 19:04

ŠEF srpske diplomatije Marko Đurić gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV , govorio je o poslednjim izjavam iz BiH upućenih na račun Srbije, zbog održavanja Svesrpskog sabora.

СРБИЈА ПОНОВО ЖРТВА ИДЕОЛОШКОГ ЛОВА НА ВЕШТИЦЕ: Ђурић реаговао на поруке из БиХ

Foto Privatna arhiva

Đurić koji je u studio doneo primerak Dejtonskog sporazuma, rekao je da ne želi da se meša u ustav jedne druge države, ali želi da pokaže da Srbija poštuje taj sporazum i to ne samo u delu poštovanja teritorijalnog integriteta, već i nadležnosti Republike Srpske.

Podsetio je, kritičare, da Srbija okupljanjem svog naroda sa ciljem negovanja nacionalnog identiteta, čini ono što je i predviđeno sporazumom.

Dodao je da je ruka saradnje pružena i Federaciji BiH, i da neki političari iz te zemlje svojim napadima žele da sakriju svoj etnonacionalizam i želju da preseku veze Srbije i RS, što Beograd nikada neće prihvatiti.

- Žalosno je što se Bećirević, Konaković, Lagumdžija bave gaženjem Dejtonskog sporazuma, koji je za nas u političkom smislu sveta knjiga. Mi ga čuvamo od svih onih koji bi hteli da razgrade teritorijalni integritet Srbije, ali i svim srcem i strasno od onih koji bi da ugaze nadležnosti RS - objasnio je Đurić.

Ukazao je na odgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića ambasadi SAD u Sarajevu, u kojem je ponovio posvećenost poštovanju svih sporazuma, ali i postavio pitanje gde stoji da nadležnosti u oblasti imovine mogu da se oduzimaju entitetima i prenose na federalnme vlasti, a to je jedan od ključnih uzroka krize koje potresaju BiH.

- Što se tiče našeg Sabora nama je baš merak da se nalazimo i nastavićemo da se srećemo, da se povezujemo, ali ne na štetu bilo koga drugog, već u cilju jačanja našeg identiteta, negovanja jezika, tradicije i kulture, a želimo da pomognemo i drugima da neguju jezik, tradiciju, kulturu, jer su oni naše komšije i prijatelji, a za mene i braća. Neću da dozvolim da nas svađaju Bećirovići, Konakovići i razne druge političke struje. Moramo da sarađujem - poručio je Đurić.

Kazao je da je ustavna obaveza i strateško opredeljenje Srbije da pomaže Srbima u regionu da čuvaju svoj regionalni identitet, svoj srpski identitet, da neguju ostvarena prava i nivo autonomije.

- Smatramo da ti nije na štetu bilo koga drugog, već da doprinosi harmoničnim odnosima u regionu. Jedino što ne doprinosi harmoničnim odnosima je zlonamerna interpretacija Sabora. Srbija je u Deklaraciji jasno rekla da je zemlja budućnosti koja je fokusirana na ekonomski razvoj, jedan od prioriteta je članstvo u EU, što ne pominju ni pojedini međunarodni zvaničnici. To je, nažalost, očekivano i deo onoga što se dešava Srbiji, koja je žrtva ideološkog lova na veštice zbog svog geopolitičkog pozicioniranja - objasnio je Đurić.

BONUS VIDEO: Izveštaj ODIHR-a o EU izborima neuporedivo oštriji od izveštaja o izborima u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PRKOSE UEFA! Srpski odgovor na velikoalbanske provokacije je stigao na EURO 2024 (FOTO)