"BAJRAKTARI" U JEDINICAMA, KURTI SPREMA NOVE SUKOBE: Priština uporno pokušava da izazove reakciju Beograda

B.Subašić

13. 06. 2024. u 11:05

U PRIŠTINI je juče, na 25. godišnjicu ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju, održan defile 1.500 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga i policijskih jedinica sa novim oružjem i opremom.

БАЈРАКТАРИ У ЈЕДИНИЦАМА, КУРТИ СПРЕМА НОВЕ СУКОБЕ: Приштина упорно покушава да изазове реакцију Београда

Foto: Facebook

Aljbin Kurti se pohvalio da je "zahvaljujući udvostručenju budžeta utrostručeno naoružanje". Veče pre smotre Ejup Maćedonci, nekadašnji komandant bataljona terorističke OVK, a sada ministar odbrane, otkrio je da su turski borbeni dronovi "bajraktar TB2" u operativnoj upotrebi u KBS.

Budući da su naoružani, ovi dronovi obavljaju dve funkcije - jedna je nadzor, a druga borbena podrška kopnenim snagama KBS. To je letelica dugog dometa za srednje visine, sposobna je za daljinski upravljane i autonomne letove do 27 sati i naoružana sa četiri laserski navođene "pametne" bombe. Na ratištima je dokazala visoku ubojitost: turska vojska ju je koristila prtiv Kurda, azerbejdžanska protiv Jermena, a ukrajinska protiv Rusa.

Foto AP

Zapad od KBS stvara vojsku uprkos Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244

- Kurti je samo sredstvo preko koga velike sile relizuju svoje zamisli o pritiscima na Srbe i provociranju Srbije. Najave o upotrebi "bajraktara" nisu nimalo naivne, to je opasno i precizno oružje. Paralelno sa uvođenjem tih sredstva u borbenu upotrebu, oni intenzivno sprovode obaveštajno izviđanje terena, kao da izvode obaveštajnu pripremu ili obezbeđenje budućeg ratišta - kaže pukovnik VBA u penziji Ljuban Karan.

On naglašava da svi albanski špijuni imaju isti zadatak utvrđivanja lokacije naših vojnih i policijskih jedinica, naročito rejone njihovog razmeštaja u vanrednim situacijama.

- To znači da prikupljaju podatke o "unosnim ciljevima" za dronove, bilo da je reč o borbenoj tehnici ili živoj sili. Ko upravlja Albancima u ovom poslu stoji i iza ideje o eskalaciji sukoba na Balkanu. Deo tog plana je Rezolucija o Srebrenici, čiji je pravi cilj da verbalno prepucavanje kulminira oružanim sukobima u koje bi se umešao NATO. Krivci su unapred određeni: Srbija i Republika Srpska - smatra pukovnik VBA u penziji Ljuban Karan.

Kfor, koji ima pravo i obavezu da rasformira bilo kakvu vojsku na KiM, nije reagovao na Maćedoncijevu preteću izjavu o upotrebi dronova. Nije reagovao ni na izjave iz Prištine da SAD, Nemačka, Engleska i Turska obučavaju i opremaju KBS da bude nova albanska vojska, koja će do 2028. postati operativna.

- Na prostoru KiM se pred očima međunarodne zajednice grubo krše Vojno-tehnički sporazum i Rezolucija 1244, a pogotovo se zloupotrebljava komandant Kfora koji ima "carska ovlašćenja". On može i mora da primeni i silu da bi razoružao bilo koju vojnu silu i ispunio svoj prvi zadatak - demilitarizaciju prostora KiM. Ali ga on ne izvršava, zbog čega su moguće i preteće izjave i formiranje albanske vojske. Kolektivni Zapad ne poštuje sporazume koje je potpisao i nama ostaje da u UN tražimo da komandat Kfora izvrši svoja zakonska ovlašćenja, jer se KBS ubrzano pretvara u pravu vojsku - upozorava general u penziji Milorad Stupar, prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije.

foto kfor

KFOR statira u predstavi zapdnih sila na KiM

Podseća da je Priština nabavila transportere, minobacače, haubice...

- "Bajraktari" su kupljeni pre oko pola godine, a turski instruktori su na poligonima u Albaniji obučavali zajedno i pripadnike vojske te zemlje i KBS. Ona je po svim parametrima daleko ispod vojske Srbije i sa te strane nema razloga za brigu. Problem je što KBS treba da posluži za izazivanje sukoba, posle čega bi glavni nosilac sukoba bio NATO.

Inače, predsednica lažne države Vljosa Osmani juče je na svečanoj sednici skupštine u Prištini konstatovala da je tzv. Kosovo zaslužilo da postane punopravni član NATO.

Sve pod palicom Britanaca

POSTOJI svojevrsno nadmetanje za uticaj na KBS: Kurti je želeo da se njegovi specijalci obučavaju u Turskoj, ali anglosaksonci dozvoljavaju da se obuka sprovodi samo pod njihovim budnim okom, tamo gde oni odrede. Trenutno je nekoliko Albanaca iz KBS na specijalnoj vežbi u srednjoameričkoj državici Belize, zajedno sa specijalcima iz Albanije, pod rukovodstvom britanskih specijalnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo