AMERIKA ĆUTI DOK BOŠNJACI RUŠE DEJTON: Muk na Zapadu posle otvorenih poruka iz Sarajeva da je sporazum iz 1995. godine greška

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

10. 07. 2024. u 07:00

NA maltene svaki "mig" iz Banjaluke ka Beogradu, zapadna mašinerija reaguje kritikama da se ruši Dejtonski sporazum. Na "mine" koje stižu iz Sarajava - muk!

АМЕРИКА ЋУТИ ДОК БОШЊАЦИ РУШЕ ДЕЈТОН: Мук на Западу после отворених порука из Сарајева да је споразум из 1995. године грешка

Foto: Fejsbuk

Tako je i ovih dana dok je u glavnoj ulozi ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa izjavama da se od BiH pravi nova država kojoj je Dejtonski sporazum samo smetnja i - greška!

- U Dejtonu je neko strašno pogrešio, znamo i ko je, ne želim se na to vraćati. Lakše bi BiH bilo napraviti sad od početka, da nije Dejtona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "mnogo opasna" izjava Zukana Heleza i upitao zvaničnike SAD zašto ne reaguju tim povodom.

- Postavljam pitanje Amerikancima, pomoćniku državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsu O'Brajenu i svima koji se bave Balkanom, zašto se ne oglašavaju. Hajde da vidimo da li će da se oglasi ambasador SAD u BiH Majkl Marfi koji dnevno napiše 500 traktata o Miloradu Dodiku, a na ovako nešto neće da reaguje.

Vučić je upitao "ko onda urušava mir u BiH i ko hoće nešto drugo osim mira i zajedničkog života".

- Ne mislim da to hoće Bošnjaci, nego njihovo rukovodstvo i neki sa Zapada koji misle da su mnogo pametni i da mogu da se igraju vatrom optužujući druge da se igraju vatrom. Oni sve vreme optužuju srpsku stranu da ruši Dejtonski sporazum. Srbi hoće da čuvaju "Dejton", a oni kažu da je loš.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je, za "Novosti", da Zapad ćuti na izjave iz Sarajeva, jer su oni "osvojena grupa, teritorija" i "partneri da suzbijaju srpski uticaj i snagu srpskog političkog elementa na Balkanu".

- Sa druge strane nas potiskuju, sprečavaju nas da vratimo Kosovo i Metohiju, koje su nam na silu oteli. Za Sarajevo je Dejtonski sporazum privremeno rešenje koje je služilo da se zaustavi rat i nastupi mir. Haris Silajdžić je posle potpisivanja "Dejtona" odmah rekao da on ne valja za Bošnjake i to je ponavljao više puta. Oni neprekidno izražavaju negodovanje zbog sporazuma, a Zapad reaguje prećutno stvaranjem stranih predstavnika kako bi im dao punomoćstvo za odvrću slavinu od dejtonskog vina, da ga prazne od suštine i da po interesu Zapada dovedu BiH do centralizovane zemlje koja će biti partner Zapada u potpunosti. Upravo tu se isprečio "Dejton" sa državnošću entiteta koje sada pokušavaju da prevedu na administrativne jedinice. Federaciji koju čini većinski narod to ne smeta i smatraju da imaju pravo da vladaju celom Bosnom, ali RS ne odgovara. Proces demontiranja "Dejtona" sada se nastavlja namerama da se RS oduzume imovina i prebaci upravljanje na centralni nivo, što znači da joj se stavlja nož na grlo i ukoliko bi se to sprovelo Srpska bi prestala da postoji.

Inače, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a zbog nametanja odluka visokih predstavnika u BiH, Republika Srpska je ostala bez više od 90 nadležnosti koje su joj bile zagarantovane tim dokumentom i Ustavom BiH koji je sastavni deo "Dejtona".

Među najvažnijim nadležnosti koje su oduzete Srpskoj su vojska i sistem odbrane, pravosuđe, poslovi iz oblasti bezbednosti, naplata poreza. Nametnuto je i kakav mora da ima grb, zastavu i himnu. Veliki udar na Banjaluku bilo je oduzimanje nadležnosti iz oblasti pravosuđa: odlukom visokog predstavnika osnovani su Sud i Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savet koji imenuje nosioce pravnih funkcija u celoj BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, bio je planiran samo Ustavni sud, dok ostale nadležnosti pripadaju entitetima.

Osnivanjem Suda i Tužilaštva BiH nastalo je pravosuđe BiH koje se pokazalo kao jedan od najvećih neprijatelja Srpske, pogotovo u mnogim procesima vezanim za ratne zločine u kojima su Srbima određivane drakonske kazne, a bošnjački vojnici su oslobađani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone