EGIPATSKI MEDIJI PIŠU O POSETI VUČIĆA: Jake istorijske veze i obećavajuća ekonomska saradnja

Novosti online

12. 07. 2024. u 16:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je posetu Egiptu, a sudeći po naslovima tamošnjih medija, prvi čovek Srbije biće rado viđen gost.

ЕГИПАТСКИ МЕДИЈИ ПИШУ О ПОСЕТИ ВУЧИЋА: Јаке историјске везе и обећавајућа економска сарадња

Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP/Tanjug/Sava Radovanović

Naime u tekstu objavljenom na portalu abrahamonline navodi se kako se očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Egipat 13. jula, što je očekivano uzevši u obzir ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje.

Srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli su jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda.

Foto: Printskrin

Podsećanja radi, Srbija je još daleke 1908. godine otvorila svoje prvo diplomatsko i trgovačko predstavništvo na trgu Kedive Ismail, danas Trgu Tahrir. Od tada se kontinuirano razvija saradnja i prijateljstvo između dve zemlje, navodi se u tekstu.,

Vučićeva najavljena poseta je u suštini uzvratna poseta na Sisijevu od pre dve godine, prvoj poseti egipatskog predsednika Beogradu posle 1987. godine.

Ova poseta predsednika Srbije biće njegova prva poseta jednoj afričkoj zemlji u okviru nove strategije prisustva Srbije u Africi koju je nedavno najavio, naveo je Dragan Bisenić, ambasador Srbije u Kairu.

- Polazeći od Kaira, vidimo poseban položaj koji Egipat ima na raskrsnici puteva Evrope, Azije i Afrike, istovremeno ostvarujući brojne mogućnosti zajedničkog delovanja, kao što su to činili Beograd i Kairo u istoriji koja se može nastaviti, rekao je on.

Nadalje se u tekstu bave detaljnom analizom doasadnjih odnosa Srbije i Egipta, te aktulenih predsednika Aleksandra Vučića i Abdela Fataha el-Sisija u raznim sferama. 

Neke od njih su jake veze između dva predsednika, unapređenje ekonosmke saradnje, ali i kutlturna i turistička saradnja dve zemlje.

Jake veze

El-Sisijeva poseta Srbiji i kvalitativni skok do kojeg je dovela u obimu političke koordinacije, ekonomske i kulturne saradnje ojačali su veze između dve zemlje.

Vučić je El-Sisija odlikovao Ordenom Republike Srbije. Obe zemlje su održavale odnose koji su uspostavljeni između egipatskog hediva i Kraljevine Srbije od 1908. godine.

Egipatsko-srpski odnosi su takođe bili svedoci neviđenog prosperiteta tokom pedesetih i šezdesetih godina, ere Pokreta nesvrstanih i pratećih bliskih veza između egipatskog lidera Gamala Abdel-Nasera ​​i jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita.

Nedavno je došlo do sve veće zajedničke koordinacije u multilateralnim organizacijama i forumima i na međunarodnom i regionalnom nivou, uključujući ekonomske i humanitarne posledice izraelskog rata na Gazu, uvažavanje Srbije za ključnu ulogu Egipta u regionu Bliskog istoka, i napore Egipta da postigne prekid vatre.

Obe zemlje su istakle neophodnost zaustavljanja tekućeg rata u Gazi, kao i konsultacija o razvoju političke situacije na Zapadnom Balkanu i naporima međunarodne zajednice da se postigne stabilnost.

Kairo i Beograd žele da unaprede saradnju u različitim oblastima, uključujući odnose vojne saradnje, i da podrže nominacije dve zemlje za međunarodne pozicije.

Obećavajuća ekonomska saradnja

Egipat i Srbija su veoma zainteresovani za revitalizaciju ekonomskih odnosa i kretanje izvoza kako bi se povećale stope trgovinske razmene. Obim trgovinske razmene u 2022. godini dostigao je 113,59 miliona dolara, u poređenju sa oko 79,74 miliona dolara tokom 2021. godine, što je povećanje od 42,5 odsto.

Među najznačajnijim egipatskim izvozom u Srbiju su sušeni pasulj, sveže pomorandže, pamučni konac, biljke i njihovi delovi, daske i čaršave, dok se iz Srbije najviše uvozi seme žutog kukuruza, seckani duvan, bukova drva, traktori, papir i karton, proteinski materijali i pneumatske spoljne gume.

Srpsko tržište se smatra čvorištem za egipatski izvoz za pristup tržištima zemalja istočne i južne Evrope. Štaviše, postoji velika prilika da se poveća izvoz Egipta u Srbiju, posebno petrohemijskih proizvoda, medicinskih preparata, soli, polietilena, građevinskog materijala, inženjerske robe.

Egipat nastoji da uvozi i pšenicu i žitarice, pošto je kvalitet srpske pšenice dobro poznat, a dve zemlje rade na unapređenju saradnje u oblastima razvoja malih i srednjih preduzeća, industrijskog osposobljavanja i uspostavljanja logističkih područja.

Foto: Instagram

Kulturna i turistička saradnja

Egipat i Srbija veliku pažnju poklanjaju unapređenju kulturne i turističke saradnje, jer je Egipat druga najpopularnija destinacija za Srbe posle Grčke. Šarm el Šeik je postao omiljen među Srbima.

Postoje i sporazumi o bratimljenju između egipatskih i srpskih gradova, kao što su srpski grad Niš i egipatski grad Šarm el Šeik, i između grada Dahaba na Južnom Sinaju i grada Jagodine u Srbiji.

Pored toga, direktni letovi saobraćaju između Šarm El-Šeika i gradova Niša i Beograda, slično liniji Beograd-Hurgada, radi stimulisanja turizma.

Kulturna razmena je takođe ojačala egipatsko kulturno prisustvo u Srbiji. Na srpski jezik prevedena su mnoga egipatska književna dela, od kojih su najistaknutiji romani „Dani“ i „Molitva vijuga“ Tahe Huseina, „ΑΙ-Harafiš“ Nagiba Mahfuza i „Tačka svetlosti“ i "Moja tetka Safija i manastir" Bahaa Tahera, između mnogih drugih egipatskih književnih dela.

Štaviše, Egipat je učestvovao na brojnim srpskim kulturnim manifestacijama, uglavnom učešćem Egipta kao počasnog gosta na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Najnovije aktivnosti su „Dani srpske kulture u Egiptu“, koji se održavaju pod pokroviteljstvom egipatskog Ministarstva kulture i njegovog srpskog kolege, povodom 116. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

ALBANCI, ZAR VAS NIJE SRAMOTA! Boli ih uspeh Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama