VUČIĆ PUTUJE U ENGLESKU: Predsednik prisustvuje Samitu Evropske političke zajednice

Novosti online

16. 07. 2024. u 10:53

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u četvrtak Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhajm (rodna kuća V. Čerčila) pored Londona i koji će biti najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.

ВУЧИЋ ПУТУЈЕ У ЕНГЛЕСКУ: Председник присуствује Самиту Европске политичке заједнице

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vučić sastaće se tokom samita sa brojnim zvaničnicima, učesnicima samita. 

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Kir Starmer ugostiće na Samitu oko 45 lidera iz zemalja EU, kandidata za članstvo i drugih država koje se graniče sa EU.

Starmer je izjavio da će ovaj skup označiti trenutak kada će ponovo pokrenuti odnose Britanije sa Evropom, nakon ubedljive pobede koju je odneo na izborima 4. jula ove godine.

Više od 45 lidera će prisustvovati ovom događaju „kako bi razgovarali o nekim od najurgentnijih generacijskih pitanja sa kojima se Evropa suočava — od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbednosne saradnje“.

Sastanak u okviru Samita Evropske političke zajednice pružiće liderima jedinstvenu priliku da razgovaraju i iskoriste ovaj momenat kako bi se konkretizovale i primenile mere u pogledu pitanja od zajedničkog značaja.

Po prvi put, samitu EPZ će prisustvovati i predstavnici NATO-a, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope, „čime se demonstrira važnost jedinstva kao odgovor na sukobe i nestabilnosti unutar i blizu evropskih granica, koji podjednako utiču na interese Ujedinjenog Kraljevstva i evropskog kontinenta“.

Evropska politička zajednica je, kao ideja, potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama.

BONUS VIDEO: Nastavljeni napadi na predsednika! Totalna satanizacija u samo jednoj emisiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)