VUČEVIĆ SA POLJOPRIVREDNICIMA: Najavljene izmene zakona o podsticajima u poljoprivredi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 07. 2024. u 22:28

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević održao je danas sastanak sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja na kojem je doneto više zaključaka.

ВУЧЕВИЋ СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: Најављене измене закона о подстицајима у пољопривреди

Foto Ž. Knežević

Postignut je dogovor da Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede preduzme korake u cilju rešavanja zahteva koje su izneli predstavnici udruženja i da u najskorijem roku predloži Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i da najkasnije do sredine oktobra 2024. godine budu usvojene izmene ovog zakona, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Izmenama je predviđeno da se u članu 31. unese odredba koja će glasiti: Regres za sertifikovano seme isplaćuje se u iznosu do 17.000 dinara po hektaru za istu površinu za koju može da se ostvari pravo na osnovne podsticaje iz člana 17. stav 1. tačka 1) podtačka (1) ovog zakona.

Takođe, biće predloženo brisanje dela stava 3. člana 31. navedenog zakona u delu u kojem se navodi regres za seme u iznosu od 6.000 dinara po hektaru, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će najkasnije do kraja oktobra 2024. godine biti raspisan javni poziv za regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru.

Modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, na kome nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, biće utvrđen najkasnije do kraja septembra 2024. godine, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaj u poljoprivedi.

U ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke.

Takođe, u ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 60.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca, a uslov za isplatu ovog podsticaja biće da proizvođač na gazdinstvu bude u obavezi da ovu junicu zadrži na poljoprivednom gazdinstvu za period od minimum tri laktacije, odnosno do pet godina starosti, ističe se u saopštenju Vlade.

Napominje se da će biti preduzete sve mere da uvoz mleka do kraja godine bude u količinama najviše do količine uvezenog mleka u prošloj godini, za isti period, ili u manjim količinama.

Istovremeno, preduzeće se mere za poboljšanje izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja i biće organizovan sastanak sa najvećim proizvođačima ulja najkasnije do kraja jula 2024. godine, kome će prisustvovati i predsednik Vlade Miloš Vučević, saopštila je Vlada Srbije.

Najkasnije do kraja jula 2024. godine biće predloženo formiranje radne grupe za koordinaciju aktivnosti za unapređenje robno tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika biće aktivno uključeni u izradu Strategije poljoprivede i ruralnog razvoja za period od 2025. do 2032. godine, ističe se u saopštenju.

Predstavnici udruženja su istakli da će se sva komunikacija sa Vladom Srbije i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u budućnosti nastaviti mirnim putem kroz konstruktivan dijalog bez izlazaka na ulice i protesta.

Sastanku su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodošprivrede Aleksandar Martinović, kao i predstavnici poljoprivrednih udruženja proizvođača mleka "Naše mleko", Udruženje "STIG" Požarevac, Udruženje proizvođača mleka Kikinda, Udruženje "Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije", Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje "Složni Pidikanci" i Udruženje Severni Banat Brestovački ratari.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024