EK O MEMORANDUMU O RAZUMEVANJU EU I SRBIJE: Uspostavlja se bliska saradnja u 5 oblasti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 20:53

EVROPSKA komisija objavila je danas da su EU i Srbija potpisale Memorandum o razumevanju kojim se pokreće Strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima i objasnila da se memorandumom uspostavlja bliska saradnja EU i Srbije u pet oblasti, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

ЕК О МЕМОРАНДУМУ О РАЗУМЕВАЊУ ЕУ И СРБИЈЕ: Успоставља се блиска сарадња у 5 области

Foto AP

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, memorandumom se uspostavlja bliska saradnja u unapređenju razvoja lanaca vrednosti za sirovine, baterije i električna vozila, omogućavanjem bliske saradnje između EU i srpskih industrijskih aktera i zainteresovanih strana.

U tom kontekstu napominje se da će Memorandum o razumevanju podstaći razvoj obostrano korisnih projekata, sa posebnim fokusom na industrijski ekosistem električnih vozila.

Kao druga oblast navodi se saradnja na polju istraživanja i inovacija kroz mapiranje postojećih oblasti saradnje u okviru EU programa Horizont Evropa i drugih mogućnosti.

Kako se objašnjava, obe strane će, na osnovu memoranduma, razmenjivati znanja i tehnologije u vezi sa održivim istraživanjem, ekstrakcijom, preradom i reciklažom sekundarnih sirovina.

Kada je reč o primeni visokih ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda i praksi, navodi se da će biti olakšana kroz međusobne konsultacije i razmenu informacija o relevantnim politikama i inicijativama duž čitavih lanaca vrednosti, uključujući povećanu pažnju i mogućnost sledljivosti za lanac vrednosti baterija.

Četvrta oblast saradnje odnosi se na mobilizaciju finansijskih i investicionih instrumenata za podršku investicionim projektima u okviru Partnerstva, posebno kroz Invest EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i Jedinstvenu listu projektnih ideja u Srbiji, kao i u okviru Evropskog saveza za sirovine i Evropskog saveza za baterije.

Poslednja oblast saradnje podrazumeva razvijanje neophodnih veština za visokokvalitetne poslove u sektoru sirovina i baterija, što uključuje učešće srpskih organizacija u Evropski savez za baterije i nadolazeće akademije posvećene sirovinama, uključujući mogući doprinos Srbije sa namenskim programima i stažiranjem.

Iz Komisije naglašavaju da je cilj partnerstva da podrži razvoj novih lokalnih industrija i visokokvalitetnih radnih mesta duž lanca vrednosti električnih vozila, uz puno poštovanje visokih ekoloških i društvenih standarda, kao i uvažavanje zabrinutosti lokalnih zajednica uz punu transparentnost.

Navode i da partnerstvo pruža i okvir za snažno javno-privatno angažovanje na više nivoa između institucija i tela EU, industrijskih aktera, poslovnih udruženja, socijalnih partnera, predstavnika civilnog društva, relevantnih ministarstava zainteresovanih država članica i Srbije, javnih organizacija, finansijskih institucija i investitora.

-Partnerstvo se nadograđuje na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je stupio na snagu 1. septembra 2013. i u skladu je sa novim Planom rasta za Zapadni Balkan Evropske unije. Ono predstavlja gradivni blok u unapređenju integracije Srbije u jedinstveno tržište EU i daljem jačanju njene ekonomske, socijalne i ekološke konvergencije sa EU, poručuje se u saopštenju.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju, dodaje se u saopštenju, EU i Srbija će u roku od šest meseci izraditi mapu puta sa konkretnim akcijama za sprovođenje Strateškog partnerstva.

Memorandum su danas potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič i ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vlada Srbije juče je usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev