SLUŽEN PARASTOS SRPSKIM ŽRTVAMA U STAROM GACKU: Već četvrt veka nema pravde za nastradale Srbe sa KiM (FOTO/VIDEO)

D. Z.

23. 07. 2024. u 13:00

KRAJ spomen ploče sa imenima žeteocima ubijenim na njivi pre četvrt veka, 23. jula 1999. godine, jutros je služen parastos koji je uz sveštenstvo iz eparhije raško-prizrenske služio i sveštenik Dragiša Mirić iz crkve u Lipljanu. Pored porodica stradalih žeteoca, parastosu su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste kao i lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У СТАРОМ ГАЦКУ: Већ четврт века нема правде за настрадале Србе са КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

- Naša stradala braća nikom ništa nisu skrivili, to su bili poljoprivrednici jer kao dobri domaćini nisu mogli da sačekaju da im suša uništi žetvu. Nisu više mogli da čekaju da im britanski vojnici KFOR-a koje su danima ranije molili obezbedi pratnju. Iako su tadašnji predstavnici međunarodne zajednice najavili da će prevrnuti svaki kamen da pronađu ubice, ni posle 25 godina ni organizatori ni počinioci nisu pronađeni - opomenuo je Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Meothiju. Naglasivši da su izvršioci i organizatori sasvim pouzdano ostavili dovoljno tragova, Popović je opomenuo da su UNMIK i Euleks zatvorili istragu a jedini osumnjičeni za ubistvo žeteoca pušten je na slobodu zbog navodnog nedostatka dokaza.

- Dvadeset i pet godina je od krvave žetve, kada su ubijeni oni koji su otišli na njivu da uberu plodove i donesu hleb svojim kućama. Nije ovo jedini zločin ali je naša obaveza ne samo kroz uporno postavljanje pitanja ko je i zašto ubio četvrnaest žetelaca već da se odupremo i sprečimo krajnji cilj onih koj je ovaj zločin počinio da nestanemo kao narod, da nas ovde nema. Zato pored toga što ćemo se sećati i ukazivati na strašni zločin koji se dogodio, bez obzira na teška vremena – ne odustajemo od opstanka na ovim prostorima - poručio je Dalibor Jevtić gradonačelnik Štrpca podsetivši da je u vezi zločina u Starom Gracku poslao pisma na adrese svih međunarodnih institucija zaduženih za pravosuđe na Kosovu i Metohiji, pri čemu je od nekih dobio neke ali ne i ključan odgovor - ko je ubio žeteoce.

Zatraživši da se otvori istraga i konačno kazne ubice, jer kako je naglasio, zločin nikad ne zastareva. Jevtić je podsetio i na lomljenje table sa imenima žeteoca koja je ponovo postavljena u znak sećanja na sve stradale meštane Starog Gracka.

- Poručujemo porodicama da razumemo vašu bol i patnju i molimo Boga da vam da snage da izdržite u ovim teškim vremenima sa verom da će počinioce stići ruka pravde - poručio je danas na parastosu Marinko Đurić ispred Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Inače, 23. jula 1999. godine, u Starom Gracku, iz neposredne blizine, na njivi,ubijeno je četrnaest Srba.

Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970),Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Đekić (1955), Božidar Đekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Najmlađi među njima, Novica Janićijević,imao je samo sedamnaest godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČKALJINA CRNA LISTA: Čuveni glumac nije želeo da deli kadar sa ovim kolegama