MINISTARKA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI: Trudnice treba da budu najzaštićenije, moje reči su istrgnute iz konteksta

Novosti online

24. 07. 2024. u 19:23

MINISTARKA za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski oglasila se povodom medijske hajke koju su sproveli pojedini mediji nakon njenog gostovanja gde je govorila o akušerskom nasilju.

МИНИСТАРКА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Труднице треба да буду најзаштићеније, моје речи су истргнуте из контекста

Foto: Tanjug

- Ubrzo, nakon što smo saopštili da će uslediti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, i da će roditeljski dodatak biti značajno povećan, kao po nalogu, usledila je hajka jednog dela medijske scene Srbije, koja je poprimila razmere ličnog obračuna sa mnom, praćena elementima govora mržnje i javnog linča.

Poslednji u nizu je pokušaj netačne interpretacije mojih izjava na temu akušerskog nasilja. Reči koje sam iznela na ovu temu u potpunosti su istrgnute iz konteksta i sa namerom plasirane u javnost na potpuno pogrešan način.

Naime, moj stav je da trudnica treba da bude najzaštićenije biće u svakom društvu. Nedavno sam i lično prošla kroz to iskustvo i jako dobro znam šta sve moramo da učinimo da bi naše žene i majke tokom boravka u porodilištima bile u potpunosti sigurne i spokojne. Nažalost, žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju, najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece.

To je ozbiljan problem čijem sam rešavanju maksimalno posvećena, i kao žena i kao majka, i kao ministar. 

Odgovorno tvrdim da akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha. Slučajevi akušerskog nasilja ne smeju poslužiti kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja. Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao "klanice", a svi ginekolozi kao "kasapini", čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki.

Sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama se moramo obračunati sistemski i iz korena, jer nažalost, svedoci smo da se zbog nesavesnih i bahatih pojedinaca baca senka na porođaj kao najlepši čin donošenja novog života na svet. 

Razumem da postoji jedan deo javnosti koji je isključivo kritički nastrojen prema svemu što čini, ne samo naše ministarstvo, već Vlada Srbije u celini, ali moja pažnja neće biti usmerena na polemiku sa njima, već isključivo ka borbi za što bolji položaj roditelja i dece u Srbiji - navodi se u saopštenju ministarke Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!