OPREZ! Proteste preuzimaju sumnjiva lica, sporne prošlosti

Novosti online

01. 08. 2024. u 21:22

U poslednje vreme se ispostavlja kao sve češća praksa da proteste protiv iskopavanja litijuma “preuzimaju” problematična lica, sumnjive prošlosti, a u pojedinim slučajevima čak i sa krivičnim dosijeom.

ОПРЕЗ! Протесте преузимају сумњива лица, спорне прошлости

Foto: Novosti

Jedan od najekstremnijih primera ove prakse predstavlja i situacija u Raškoj, gde je pažnju javnosti kao jedan od lidera protesta zadobio Filip Ljubičić, lokalni aktivista inače ranije osuđivan za krivična dela sa elementima nasilja, poznat inače i po uvredljivim i pretećim objavama na društvenim mrežama.

Naime, meštanima Raške su dobro poznati Ljubičićevi raniji problemi sa zakonom i suicidalne sklonosti, koje se vezuju za aferu koja je svojevremeno dovela do toga da bude otpušten iz Vojske Srbije, gde je do 2015. godine radio kao vojnik po ugovoru.

Naime, pre desetak godina otkriveno je da je Ljubičić otuđivao eksplozivne minobacačke naprave iz vojnih magacina, što je dovelo do toga da protiv njega najpre bude sproveden disciplinski postupak na osnovu koga je izbačen iz vojne službe.

Ljubičić je nakon toga prema pojedinim navodima pretio da će se razneti eksplozivom u sedištu Ministarstva pravde u Beogradu, želeći na taj način da skrene pažnju javnosti na svoje “probleme” i kako je navodio neosnovano proganjanje. Međutim, 2016. godine je usledilo njegovo hapšenje, gde je jedno vreme proveo u pritvoru, kada mu je od strane zatvorskog psihijatra ustanovljena dijagnoza poremećaja ličnosti. Kasnije je i osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljenog posedovanja eksplozivnih naprava.

Imajući sve ovo u vidu potpuno osnovano se može postaviti i pitanje motiva da se lica ovakve prošlosti postavljaju na čelo protesta, koje treba da slede ljudi koji su ukazali poverenje organizatorima svojim prisustvom.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU