SUKOBI I TRVENJA, ĆUTA IZBAČEN: Problemi uoči protesta u Smederevu

Novosti online

03. 08. 2024. u 16:04

KAKO saznajemo iz krugova bliskih organizatorima i učesnicima protesta protiv iskopavanja litijuma, koji je zakazan za 5. avgust u Smederevu, došlo je do razdora među uključenim opozicionim političarima, pre svega zbog njihovih sujeta i besomučnih pokušaja da preuzmu proteste i zloupotrebe ih za svoje političke ciljeve.

СУКОБИ И ТРВЕЊА, ЋУТА ИЗБАЧЕН: Проблеми уочи протеста у Смедереву

Foto: Printskrin/Iks/LaziDetektor

Tako su potvrđena saznanja naših dobro upućenih izvora da je bivši košarkaš i funkcioner Novog DSS Vladimir Štimac decidno odbio da govori u Smederevu ukoliko na podijumu zatekne Aleksandra Jovanovića „Ćutu“, lidera „Ekološkog ustanka“. Iako su suočeni sa teškim izborom i pritiscima sa obe strane, organizatori su odlučili da prihvate Štimčev ultimatum i otkazali ranije najavljeno obraćanje Aleksandra Jovanovića Ćute. 

Kako naši sagovornici kažu, ova odluka je naišla na Ćutinu burnu reakciju i nije isključeno da će se on u znak revolta ipak pojaviti na skupu i protestovati ukoliko bude sprečen da govori. Drugim rečima, na pomolu je protest protiv protesta. 

Na sve to, prema rečima naših sagovornika, plamti i sve otvoreniji sukob između tzv. ekoloških NVO kao što su Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i „Ne damo Jadar“ Zlatka Kokanovića sa jedne, i političkih partija sa druge strane, oko toga ko će voditi proteste i govoriti na njima.  

Stoga se osnovano postavlja pitanje i uskoro će se saznati da li je na pomolu pokušaj radikalne promene u liderstvu na opozicionoj sceni ili samo vešt način da se na ovim protestima povrati  poljuljano liderstvo Dragana Đilasa ponovo učvrsti.  

To potvrđuju i komentari koje u krugu svojih saradnika iznosi Jovanović Ćuta, da ga preko „ekoloških“ NVO i Kokanovića sve vreme sabotira „Proglas“ koji kontroliše Đilas. 

Sve ovo ilustruje sa kakvim problemima se suočava glavni organizator protesta u Smederevu Nikola Krstić, zvani „Kolja“, lider NVO „Pokret Tvrđava“, koga finansiraju Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Međunarodni republikanski institut (IRI) iz SAD i Evropska zadužbina za demokratiju (EED) iz Brisela, u koordinaciji sa jednom od najznačajnijih prozapadnih NVO „Građanske inicijative“, koji samim tim imaju i snažan uticaj kada je reč o izboru govornika na protestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)