VUČEVIĆ I KARNER: Razgovori o regionalnoj bezbednosti

Novosti online

06. 08. 2024. u 18:05

PREDSEDNIK vlade Republike Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa saveznim Ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji i pitanjima regionalne bezbednosti.

ВУЧЕВИЋ И КАРНЕР: Разговори о регионалној безбедности

Foto Tanjug/Nemanja Jovanović

Vučević je rekao da je zadovoljan saradnjom naših zemalja, da je Austrija veliki investitor i dobar ekonomski partner našoj zemlji, i naglasio važnost daljeg unapređenja bilateralnih odnosa i projekata koji će doprineti većoj stabilnosti u regionu.

Premijer Vučević je naglasio da Srbija želi što bolju saradnju sa Austrijom u borbi protiv trgovine ljudima i narkoticima, posebno imajući u vidu da se Evropa poslednjih godina suočava sa značajnim bezbednosnim izazovima koji su pogoršani migracijama izazvanim ratom i sukobima.

Predsednik Vlade je istakao da su Ministarsvo unutrašnjih poslova Srbije i policija oduvek imali dobru saradnju sa organima za sprovođenje zakona u Austriji, kao i da Srbija sprovodi trilateralnu inicijativu sa Austrijom i Mađarskom za upravljanje granicama u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i ilegalnih migracija.

Vučević je naveo da su na osnovu trilateralnog sporazuma na srpskoj granici sa Severnom Makedonijom raspoređeni policijskih službenici iz Mađarske i Austrije, koji pomažu u kontroli granice.

Predsednik Vlade Srbije Vučević je upoznao Karnera sa situacijom na Kosovu i Metohiji koja je izuzetno teška jer Kurti povlači poteze kojima želi da otera srpski naroda sa Kosova i Metohije a da se Srbi u našoj južnoj pokrajini trpe veliki pritisak i druge oblike maltretiranja i naglasio da je naša zemlja posvećena očuvanju mira i stabilnosti

Premijer je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Srbiji na putu evropskih integracija.

Saveznim ministar unutrašnjih poslova Austrije Karner istakao je da je zadovoljan rezultatom zajedničkih aktivnosti srpske i austrijske policije na granicama Srbije i da se oseća veliki pad ilegalnih migracija.

On je naglasio da je na njega poseban utisak ostavila izuzetna saradnja pripadnika srpske granične policije sa austrijskim službenicima, što je i glavni preduslov za borbu protiv ilegalne migracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)