"SVE VREME SMO U SVETSKOM SUKOBU": Vučić na pitanje "Novosti" - Plašim se da dugoročno nema pomirljivog rešenja za Bliski istok...

Novosti online

06. 08. 2024. u 18:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska početka radova na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu dgovorio i na pitanje "Novosti" o najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

СВЕ ВРЕМЕ СМО У СВЕТСКОМ СУКОБУ: Вучић на питање Новости - Плашим се да дугорочно нема помирљивог решења за Блиски исток...

Foto: Printskrin

- Sve vreme smo u svetskom sukobu, skoro sam siguran da će se intenzivirati. Ja sam to govorio za drugu polovinu septembra i mislim da će se to dogoditi. Veliki je strateški sukob između SAD, oni moraju da menjaju strateški pristup prema NR Kini jer je Kina već u zapadnom Pacifiku uspela da uspostavi gotovo ravnopravno stanje sa SAD - kazao je Vučić i istakao važnost te teritorije za SAD.

Kaže da Amerikanci moraju da se posvete tome i da "sklone sve kamičke".

- Oni znaju koji im je strateški problem i kako moraju da reaguju u budućnosti, a Rusija pride... Nikako im nije potreban sukob na Bliskom istoku i mislim da Amerika više nego bilo ko pokušava da zaustavi odgovor na dalju eskalaciju snaga. Da li će im uspeti? Možda kratkoročno, ali se plašim da dugoročno tu nema jasnog, vidljivog i pomirljivog rešenja. Isto mislim i za druge teritorije. Videli ste kako su berze reagovale na najavu recesije u SAD, nafta je jedno vreme padala, sad se stabilizovala na 76/77, ali gas i struja rastu. Mi moramo do kraja avgusta da obezbedimo dovoljno gasa i struje i dovoljne količine uglja jer ne možemo da zavisimo čak ni od kopanja, jer ne kopamo dovoljno - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije