OTVARANJEM PRELAZA PREKO IBRA PRIŠTINA BI PONOVO BACILA POD NOGE POSTIGNUTE SPORAZUME Jedino razgovor sklanja barikade

D.Z. - M.St.

08. 08. 2024. u 10:00

RUŠENjE temelja srpskih institucija na severu Kosova i Metohije i dogovora postignutih u dijalogu, kao i konstantni teror nad srpskim narodom - Priština je krunisala pretnjama da će Most na Ibru, jedan od simbola otpora Srba sa severa, biti otvoren za saobraćaj.

ОТВАРАЊЕМ ПРЕЛАЗА ПРЕКО ИБРА ПРИШТИНА БИ ПОНОВО БАЦИЛА ПОД НОГЕ ПОСТИГНУТЕ СПОРАЗУМЕ   Једино разговор склања барикаде

foto D.Z-

Na ovoj kritičnoj bezbednosnoj tački, koja razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, bilo je na stotine međuetničkih i gotovo hiljadu nasilnih upada sa juga na sever. Za otvaranje mosta, koji je zatvoren više od dve decenije, a koga trenutno čuvaju italijanski karabinjeri, uslov je razgraničenje, a Briselski sporazum predviđa da će se saobraćaj ponovo uspostaviti tek kad se obe strane o tome dogovore.

Zbog učestalih napada Albanaca, Srbi sa severa su 2011. godine postavili betonske barikade na glavnom Ibarskom mostu, a potom juna meseca 2014. godine svojevrsni "Park mira" da bi 2015. uklanjanjem zelenila i drveća otpočela revitalizacija odnosno uređenje "ćuprije" koje je sa 1,2 miliona evra finansirala EU. Iako su odbornici opštine Severna Mitrovica još u aprilu prošle godine doneli odluku o otvaranju prelaza preko Ibra (otvaranje za saobraćaj prema porazumu iz Brisela iz 2015. godine predviđeno za jun 2016) on nije bio dostupan za vozila zbog bezbednosnih razloga.

Inače, na ovom mestu je od 1999. godine zabeleženo više od hiljadu incidenata u kojima je ranjeno na desetine Srba. A u Martovskom pogromu 2004. godine u blizini mosta nastradala je Jana Tučev dok je prostirala veš na terasi, a nedugo posle nje ubijen je Borivoje Spasojević, kada ga je nedaleko od njegovog stana, pogodio snajperski hitac. Nedavno je na mostu Albanac u alkoholisanom stanju pivskom flašom gađao novinare Biljanu Radomirović iz "Politike" i Zorana Vlaškovića iz "Jedinstva".

Mimo svih dogovora, pitanje otvaranja mosta nedavno su pred predstavnicima Kvinte pokrenuli članovi prištinskog kabineta. Kurti je taj čin okarakterisao kao "simbol integracija i olakšavanje kontakta između građana severne i južne Mitrovice". Tada je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio da trenutno ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta.

Šef misije Oebs na KiM Majkl Devenport poručio je juče da su obnovljeni predlozi da se most u Mitrovici otvori za saobraćaj - podvukli hitnost vraćanja dijalogu, navodeći da ovo pitanje mora biti rešeno u procesu koji vodi EU.

I portparol EU Peter Stano nedavno je istakao da odluka o otvaranju mosta mora da bude doneta u dijalogu. Na pitanje šta će se dogoditi ako Priština, ipak, to učini, naglasio je da EU nikada ne spekuliše o scenarijima "šta ako" i ponovio da je opšti stav Brisela da je potrebno sprovesti sporazume postignute u okviru dijaloga.

Ne obazirući se na izjave zapadnih zvaničnika, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da će most biti otvoren i da to pitanje "nije stvar dijaloga", jer je zatvoreno još 2016.

Otac Nenad čuvar vatre

NEKOLIKO hiljada Srba koji su bili primorani da izbegnu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice do danas se nisu vratili u svoje domove. U južnom delu ostao je da živi samo sveštenik crkve Svetog Save Nenad Stojanović sa svojom suprugom i petoro dece. Ova porodica je pod stalnim nadzorom policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!