MESAROVIĆ: Srbija čvrsto stoji na svetskoj investicionoj mapi

dnevnik.rs

09. 07. 2024. u 08:00

Nova ministarka privrede kaže da je iskustvo u radu sa Milošem Vučevićem za nju bilo veoma dragoceno jer se, kako priznaje, naučila najvećim životnim i poslovnim vrednostima, a pre svega predanom i posvećenom radu bez odustajanja. U Novom Sadu je godinama vodila finansije i investicije, i često bila u „muškim cipelama” radeći na najvećim infrastrukturnim projektima. U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevnik”, ona govori o najvažnijim zadacima i planovima Ministarstva privrede, uvođenju novih programa za pomoć privrednicima, pripremi za projekat Ekspo 2027, ali i njenim ličnim očekivanjima i o tome kako se snašla u novoj ulozi.

МЕСАРОВИЋ: Србија чврсто стоји на светској инвестиционој мапи

Foto: Grad Novi Sad

Šta se od Vas očekuje u jednom od najvažnijih resora Vlade Srbije, koji Vam je poveren? 

- Pre svega, imam prevelika očekivanja od same sebe, ali smatram da su dostižna jer sam po prirodi uporna i verujem da snovi mogu da se ostvare ukoliko ste dovoljno uporni, vredni i radni. U dosadašnjem radu imala sam sjajne uzore u predsedniku države i premijeru Vlade RS, koji su mi utemeljili vrednosti kojima treba težiti i ciljevima koje treba ostvariti. Politika koju sprovode i način na koji vode našu državu, naučio me je da nema odustajanja, stajanja, predaje, i da ne postoji stepenik na koji ne možemo da se popnemo, ukoliko smo dovoljno vredni i posvećeni radu. Naučili su me da su svi naši građani, kvalitet njihovih života i životni standard, jedini cilj za koji radimo i za koji se borimo. Imam apsolutno jasne smernice, zadatke i očekivanja, kako od strane predsednika Vlade tako i od strane predsednika države. Borimo se za svako novo radno mesto, za nove investicije, ali i za to da investitori koji već jesu u našoj zemlji ne smanje intenzitet svojih ulaganja, već naprotiv, da kontinuirano ulažu, povećavaju obim proizvodnje i usluga, i otvaraju nova radna mesta. Borimo se za veću privrednu aktivnost mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i za sve preduzetnike kojih je, prema poslednjim podacima, preko 340 hiljada.

Novosadski novinari se sećaju kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom otvaranja Kovid bolnice, pitao „gde je gospođa Adrijana, koja je zadužena za uspešnu realizaciju”... Kako danas izgleda Vaša saradnja sa predsednikom i na šta ste u Novom Sadu posebno ponosni?

- Za mene je to bila najveća i jedna od najdražih pohvala koje sam ikada dobila. U pitanju je bio jedan od najzahtevnijih projekata na kojem sam radila. Nadam se da ni predsednik nije zaboravio na taj trenutak. Saradnja sa njim je jednostavna - rad i rezultati! To su sva očekivanja. Kada je u pitanju Novi Sad, ponosna sam na sve što je urađeno. Gradonačelnik Vučević je od 2012. godine napravio potpuni preokret i promenio sliku Grada. Ponosna sam na sve što je urađeno.

Srbija se pozicionirala kao regionalni lider u privlačenju stranih direktnih investicija, i jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Šta je to što se još može uraditi u cilju povećanja privredne aktivnosti?

- Srbija je već preuzela mesto apsolutnog lidera kada je u pitanju privlačenje stranih direktnih investicija, taj trend nastavljamo i ujedno se borimo za dalji rast i napredak. Srbija se u prethodnih 12 godina u potpunosti promenila i postala razvijena zemlja koja je prepoznata i na svetskoj investicionoj mapi. 2012. godine, Srbija je imala milijardu evra stranih direktnih ulaganja, a 2023. godine rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih ulaganja. Od stope nezaposlenosti od čak 25,9%, danas smo stigli do stope nezaposlenosti 9,4%. Težimo da ove godine budemo još bolji u odnosu na projekcije rasta. I verujem da hoćemo, uprkos svim izazovima.

Koji je Vaš prvi zadatak kao ministarke privrede?

– Moj prvi i jedini zadatak jeste da se borim za sve intezivniju privrednu aktivnost i još snažniju ekonomiju naše države. Uloga Ministarstva privrede jedna je od ključnih i najznačajnjijih. Isto tako i jedna od najzahtevnijih. Ministarstvo privrede će u narednim danima izaći sa setom od deset novih programa, koji su pripremani od kako sam na mestu ministra, a u dogovoru sa predsednikom države i predsednikom Vlade. Uveli smo mnogo velikih novina, povoljnih i dobrih prilika za mikro, mala i srednja preduzeća, ali i jedan snažniji zamajac za preduzetnike i podršku njihovoj aktivnosti i radu. Prvi put, iznos bespovratnih sredstava će biti čak 50 procenata (za Program opreme i Program za prerađivačku industriju) u odnosu na prethodne godine kada je iznosio 25 %. Želimo da damo još intezivniju podršku privrednoj aktivnosti. Želimo da pokažemo da apsolutno imamo sluha za ono što je privredi potrebno, a to su bespovratna ili dodatna povoljna sredstva za dalji razvoj njihovih poslovanja. Time se direktno jača i ekonomija države, a ne samo poslovni rezultat rada preduzeća. To je dvosmerna ulica i moramo se u njoj često sretati i razgovarati, činiti i dalje sve što poboljšava privredni ambijent i ekonomiju.

Dolazite li u svoj rodni grad ili ste postali Beograđanka?

– Imam zaista mnogo obaveza i žao mi je što ne mogu da nađem dovoljno vremena da provedem sa svojom porodicom i prijateljima. Na sreću, do mog Novog Sada mogu da skoknem za 36 minuta brzim vozom. Svi moji razumeju koliko sam posvećena poslu, imam njihovu punu podršku. Moja porodica apsolutno podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića i ponosni su što sam neko ko je mala karika u sprovođenju te politike. Mala, ali jako posvećena.

Ranije su se najčešče čule kritike kako država favorizuje strane investitore u odnosu na domaće privrednike. Šta planirate da preduzmete tim povodom?

– Ekonomija države je ekonomija svih naših građana, a rezultati poslovanja preduzeća ili preduzetnika direktno generišu fantastične i istorijske rezultate kada je u pitanju stopa nezaposlenosti, životni standard, prosečna zarada, ali i BDP koji je na istorijskom nivou. Za nas ne postoji mala ili velika investicija, domaća ili strana. Sve nam je jednako važno. Svako radno mesto nam je važno. Svet se suočava sa velikim izazovima, moramo biti mudri i iskoristiti lidersku poziciju naše zemlje koju je stvorio predsednik Vučić.

Ono čemu ćemo se dodatno okrenuti jeste podrška mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a prema poslednjim podacima, u našoj zemlji je registrovano preko 340.000 preduzetnika.

Da li će u sklopu programa podrške za privredu koji najavljujete biti nekih novina, i kakvih?

– Programi koje ćemo raspisati potpuno su novi, kreirani prema sadašnjim pokazateljima i prilikama. Sa potpuno novim impulsom ka mnogim granama, industrijama. Posebne linije podrške biće za žensko preduzetništvo, ali i za samohranog ženskog roditelja. Prvi put, kroz programe ćemo podržati proces dualnog obrazovanja, tako što ćemo finansijski stimulisati poslodavce koji učestvuju u programu Dualnog obrazovanja i pružaju praktično znanje učenicima i studentima čime se poboljšava kvalitet kadrova u budućnosti. Poseban program namenjen je i prerađivačkom delu lova i ribolova, ali podržaćemo i vinare i proizvođače drugih destilata. Takođe, prvi put ćemo odobriti bespovratna sredstva u visini od 100% za stare umetničke zanate. Program žene na selu radimo u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici, gde ćemo odobriti bespovratna sredstava u iznosu od 100% i to je nešto što je potpuno novo i verujem da je ovo samo početak uspešne zajedničke saradnje sa ministarkom Milicom Đurđević Stamenkovski. Zahvaljujem joj se veoma ovom prilikom. Naravno podržaćemo i prehrambenu i prerađivačku industriju sa programima kroz nabavku opreme i mehanizacije.

Posebno ćemo podržati razvoj preduzeća i naše građane na Kosovu i Metohiji, na šta sam veoma ponosna, a opredelili smo i sredstva za finansiranje pojedinačnog projekta podrške u Republici Srpskoj.

Nakon svih ovih programa i plasmana sredstava, koji će u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava, sredstava Fonda za razvoj i poslovnih banaka iznositi čak 5,5 milijardi dinara, očekuju nas novi, na kojima radimo u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Francuskom razvojnom agencijom.

Kako ćete u svetlu globalnih ekonomskih izazova uspeti da dodatno unapredite privrednu aktivnost, i sačuvate i male privrednike i one najveće kompanije? 

– U ministarstvu na čijem sam čelu mora biti dovoljno snage da u što većoj meri inkorporiramo u mere države i ono što je najznačajnije za dalji razvoj industrije, uz podjednako razumevanje i uvažavanje svih naših privrednih subjekata, bez obzira na njihovu veličinu ne zanemarivši ni manje, ni velike, ni najveće. Nama su svi naši privredni subjekti važni i za sve moramo imati što više razumevanja. Dodatno ćemo težiti da spojimo male sa velikim privrednim subjektima, na način da budu deo lanca dobavljača velikih kompanija. Uložićemo napore da malim kompanijama pomognemo i podstaknemo ih da postanu izvozno orijentisani subjekti, direktno ili kao dobavljači izvoznih kompanija. Svaka karika u lancu je jednako važna i ne sme se potceniti niti zanemariti  kako bi privreda funkcionisala u punom kapacitetu. Ukoliko neku od karika preskočimo, zanemarimo ili zapostavimo, lanac se ne okreće i ne funckioniše. Paralelno sa ovim procesom, moramo podizati kapacitete industrijskih zona, spremno dočekivati investitore, strane ili domaće, jer svi su dobrodošli. Najveća svetska imena su se odlučila za otvaranje svojih pogona u našoj zemlji, počev od onih radno intezivnih, do najvećih imena u domenu visoke tehnologije. I danas naši ljudi, naša deca, rade u istraživačko – razvojnim centrima i upravo oni kreiraju visokotehnološke proivode. Srbiji je to najveći ponos, a zbog toga je naša zemlja i dodatno prepoznata na svetskoj investicionoj mapi.

Nadam se da ćemo u budućnosti mudro iskoristiti prirodne potencijale naše zemlje koji mogu biti snažan zamajac za našu privredu i dalji razvoj naše zemlje.

Kako će Srbija izgledati do 2027. godine?

– Kao zemlja budućnosti! I svi radimo za to i pratimo viziju predsednika Aleksandra Vučića. Ekspo 2027 jedna je od naših najvećih razvojnih šansi. Ekspo je rezultat dvanaestogodišnjeg rada, truda i neprekidne borbe za našu zemlju. Projekti koji će biti realizovani do 2027. godine širom Srbije, uz političku i ekonomsku stabilnost, učiniće Srbiju zemljom budućnosti!

(Dnevnik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!