"PREKINITE DA LAŽETE I OBMANJUJETE NAROD": Ministarka Đedović odgovorila na sramne navode opozicionih medija

Novosti online

24. 08. 2024. u 14:42

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović oglasila se povodom novih lažnih navoda koji su osvanuli u opozicionim medijima.

ПРЕКИНИТЕ ДА ЛАЖЕТЕ И ОБМАЊУЈЕТЕ НАРОД: Министарка Ђедовић одговорила на срамне наводе опозиционих медија

Foto: Privatna arhiva

Njenu objavu prenosimo u celosti:

- Povodom teksta pod naslovom "Francuska bi da se u Srbiji reši svog nuklearnog otpada” i šta nam to iduće nedelje donosi Makron, autora Anike Bečki objavljenog od strane novina Nova i portala nova.rs kojim se implicira mogućnost da Francuska skladišti nuklearni otpad u Srbiji, ukazujem neupućenim novinarima i njihovim urednicima da je članom 4. zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018 i 10/2019) zabranjen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Republike Srbije.

Apelujem da je važno voditi dijalog i informisanu raspravu zasnovanu na činjenicama, a na važne teme od značaja za društvo, kako bi se izbeglo širenje netačnih informacija koje mogu dovesti javnost u zabludu. Pre objavljivanja informacija koje se tiču bezbednosti i zdravlja građana, preporučujem novinarima konsultovanje sa nadležnim institucijama.

Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, kontinuirano usklađuje svoje zakone sa evropskim direktivama u oblastima energetike i zaštite životne sredine. Nedavno usvojene mere u EU sprečavaju izvoz ekoloških izazova u treće zemlje, dok Direktiva 2006/117/Euratom zabranjuje izvoz radioaktivnog otpada u zemlje koje nisu članice EU i koje nemaju kapacitete za adekvatno upravljanje takvim otpadom.

Prestanite da širite netačne informacije i da širite paniku među građanima. Srbija neće uvoziti bilo čiji nuklearni otpad, niti je iko ikada imao takvu ideju a još manje nameru.

Saradnja sa Francuskom u vezi energetike je od izuzetne važnosti za Srbiju, a od Francuskog EDFa, jedne od najvećih energetskih kompanija na svetu, imamo mnogo toga da naučimo.

Shvatam nezadovoljstvo određenih medija i opozicije što jedan od najuglednijih političara na svetu Emanuel Makron dolazi drugi put u posetu Srbiji na poziv predsednika Vučića, ali prekinite da lažete i obmanjujete narod da će Srbija uvoziti bilo čiji nuklearni otpad. To je nemoguće po zakonima i Srbije ali i po zakonima Evropske unije - stoji u objavi.

BONUS VIDEO: Đilas uvredio Vučića, pa ponovio gnusnu laž za koju POSTOJI DOKAZ da je laž!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)