UZDAMO SE U AUTORITET FRANCUSKE: Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije u Parizu, pred sutrašnju posetu predsednika Emanuela Makrona Srbiji

PREDSTOJEĆA poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji zaista jeste još jedan pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji, kao lideru u regionu Zapadnog Balkana. Očekujemo da prilikom posete francuskog predsednika Makrona naši bilateralni odnosi budu i na ovaj način podvučeni, kao i da se da nova snaga daljem širenju naše, već bogate, saradnje.

УЗДАМО СЕ У АУТОРИТЕТ ФРАНЦУСКЕ: Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Паризу, пред сутрашњу посету председника Емануела Макрона Србији

Foto: Goran Čvorović

To u razgovoru za "Novosti" ističe ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović, najavljujući na ovaj način sutrašnji dolazak šefa francuske države u Beograd u dvodnevnu zvaničnu posetu.

• Makronova prošla poseta je ostala upečatljivo zabeležena u istoriji odnosa dve zemlje. I ovaj dolazak je jednako važan?

- Sigurna sam da se svi sećaju prve i istorijske posete 2019. godine. Želimo da se i ova ni u čemu ne razlikuje, posebno jer dolazi brzo posle zvanične posete predsednika Vučića Francuskoj u aprilu ove godine.

Ako je prva poseta Srbiji predsednika Makrona bila sjajan momenat u modernoj istoriji odnosa naših zemalja, ova druga će pokazati dugotrajnost i kontinuitet koji su pravi pokazatelji ovog partnerstva i prijateljstva.

• Šta će biti glavne teme?

- Kao strateški partneri od 2011. godine, imamo mnogo tema za razgovor - od unapređenja saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama do veštačke inteligencije. Podsećam da je, zahvaljujući naporima naše Vlade i rukovodstva, i snazi naše diplomatije, Srbija izabrana za predsedavajuću Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Sigurno je da će se među temama naći i aktuelna geopolitička pitanja.

U vrhu prioriteta nalaze se pitanja dijaloga između Beograda i Prištine, neophodnosti zaštite prava Srba na KiM, kao i dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

• Imamo li pomoć Pariza u rešavanju kosovskog pitanja?

- Pariz pokušava da vodi uravnoteženu politiku prema tzv. kosovskom pitanju. Naime, francuska strana je u više navrata, i u poslednje vreme, zvanično reagovala i osudila unilateralne poteze Prištine koji ne doprinose normalizaciji odnosa, naprotiv - izazivaju još veće tenzije i ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba na KiM. Uzdamo se u autoritet i kredibilitet Pariza da nam pomogne u rešavanju ovog, za nas suštinskog pitanja. Poverenje i razumevanje koje postoji između predsednika Vučića i predsednika Makrona nesumnjivo igra odlučujuću ulogu u snazi naših odnosa. Naravno da, istorijsko prijateljstvo i saborstvo, kao i veze između naših naroda koji dele istoriju, sadašnjost i budućnost, imaju izuzetno važnu ulogu.

• Je li privredna saradnja dovoljno razvijena?

- Na polju ekonomije veliki posao je urađen u nekoliko prethodnih godina, pre svega nakon prve zvanične posete predsednika Makrona Srbiji 2019. Danas u Srbiji posluje skoro 400 francuskih kompanija.

Srbija kao stabilna sredina, kako politički, tako i finansijsko-ekonomski, prirodno privlači strane investicije. Naša robna razmena s godinama raste, kao i trgovina uslugama, a investicije francuskog kapitala su sve značajnije.

Od kapitalnih projekata na kojima sarađujemo, izdvojila bih poslovanje Aerodroma Nikola Tesla, izgradnju Beogradskog metroa, preradu i tretman otpadnih voda.

Ne treba zaboraviti da EKSPO 2027 u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da zajedno uradimo još više.

PODRŠKA NA PUTU KA EU

• Koliko nam Francuska pomaže u pristupanju EU?

- Francuska podržava članstvo Srbije u EU i to je njena jasna pozicija. Pariz je saveznik i jedan od najznačajnijih partnera u Briselu, ako ne i najvažniji. Nadam se da ćemo, zajedničkim snagama, uspeti u tome da Srbija do kraja ove godine učini konkretan napredak na putu evrointegracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)