AMERIKANCI OSUDILI KURTIJEVO DIVLJANJE NA KOSOVU I METOHIJI: Akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice

Novosti online

30. 08. 2024. u 21:35

AMERIČKO predstavništvo u Prištini osudilo je danas protivpravne i nasilne akcije Aljbina Kurtija čiji su specijalci upali u srpske institucije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

АМЕРИКАНЦИ ОСУДИЛИ КУРТИЈЕВО ДИВЉАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Акција није координисана ни са једним елементом међународне заједнице

Foto: Printscreen

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Vlada Sjedinjenih Država ponavlja svoju zabrinutost i razočaranje zbog kontinuiranih nekoordinisanih akcija koje preduzima vlada (tzv.) Kosova koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu (i Metohiji).

Po nalogu političkih vlasti vlade (tzv.) Kosova, (tzv.) kosovska policija je danas, 30. avgusta, sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu (i Metohiji) koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU. Ova akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice.

Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su dosledno tražili od vlade (tzv.) Kosova da prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu dijaloga uz posredovanje EU. Neuspeh vlade (tzv.) Kosova da odgovori na ove zahteve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije vlade (tzv.) Kosova stavljaju građane Kosova (i Metohije) i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova (i Metohije) kao pouzdanog međunarodnog partnera.

Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju (tzv.) kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija (tzv.) kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećanjima da će „nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“. Postupci vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?